Ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων βρίσκεται στην επικαιρότητα πιο συχνά από τις κυρίες των πρωινάδικων καθώς έχει πλέον αναγάγει το κήρυγμα μίσους σε (ψευδο)επιστήμη. Μισεί τους πάντες, υβρίζει τους πάντες, καταριέται τους πάντες. Με την εκδικητικότητα αυτόκλητου τιμωρού που ουδεμία σχέση έχει με την αγάπη που διδάσκει ο Ιησούς Χριστός, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων προτρέπει το ποίμνιό του σε πράξεις βίας και εξευτελισμού κατά των «αμαρτωλών» συνανθρώπων τους. Ετσι όπως ο ίδιος ορίζει την αμαρτία, εννοείται αυτό.

Στις 15 Μαρτίου του 2018 ο Αμβρόσιος θα κάτσει στο σκαμνί ύστερα από τη μήνυση 9 ομοφυλόφιλων συμπολιτών μας την οποία έκανε δεκτή ο Εισαγγελέας με βάση το άρθρο 1 του αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014 αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος.

Τι είπε ο «Αγιος Πατέρας» με μια καρδιά πλημμυρισμένη από αγάπη;

«Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή! Δυστυχώς, αυτοί είναι τρισχειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους που ζουν στα τρελοκομεία! Μη διστάζετε, λοιπόν! Οταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μη τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι!».

Τον Αμβρόσιο τον ξέραμε κι από χτες. Ο δημόσιος λόγος του είναι κατατεθειμένος γραπτώς: θέματα κοινωνικά, πολιτικά, εκπαιδευτικά, όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει.

Παραδείγματα:

Για τη Χρυσή Αυγή: «Εγράψαμε παλαιότερα ότι εάν η Χρυσή Αυγή διορθώσει μερικές ιδεολογικές τοποθετήσεις της και εάν επίσης διορθώσει μερικές περιπτώσεις ακραίας συμπεριφοράς ωρισμένων τουλάχιστον Μελών της, θα μπορούσε να αναδειχθεί η «γλυκειά ελπίδα» στους δυσχειμέρους τούτους καιρούς τους οποίους διερχόμεθα!».

Για τον Εμφύλιο: «Οι πολίτες διστάζουν πια, ή και φοβούνται ίσως, να μιλούν για τα θέματα του παρελθόντος! Η λέξη «συμμοριτοπόλεμος» δεν ακούγεται πια! Οι καιροσκόποι αλλάζουν τις ιδέες τους σαν τα πουκάμισα!».

Για τις πλημμύρες: «Στο άθεο αυτό Κράτος, με τους δεδηλωμένους ως προς την αθεΐα τους Πρωθυπουργό και πολλούς Υπουργούς, κανείς δεν σκέφθηκε να καλέση στο πάνελ του και κάποιο εκπρόσωπο του Θεού, κάποιο εκκλησιαστικό πρόσωπο, ώστε να ακουσθή και της Εκκλησίας η άποψη! Και όμως η άποψη της Εκκλησίας είναι η πιο έγκυρη, όταν κρίνωνται τα φαινόμενα αυτά!».

Για την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών και τον τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη: «Ενώπιόν σας, παρακαλώ τον Εσταυρωμένο Χριστό να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει τέτοια διατάγματα αθεΐας».

Για τους άθεους συνανθρώπους μας: «Να γίνει δηλητήριο και να τους τρυπήσει το στομάχι να γίνει πέτρα και να μην το χωνέψουν».

Αυτός είναι ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων, γνωστός και ως «χωροφύλακας» –στη δικτατορία υπηρέτησε στη Θρησκευτική Υπηρεσία της Χωροφυλακής. Νοσταλγός βίαιων εποχών και φασιστικών καθεστώτων. Υμνητής των βασανιστών της χούντας (εφημερίδα «Το Βήμα» 20/11/2005 με τίτλο «Από Χωροφύλακας – παπάς και Χρυσαυγίτης») που αποκάλεσε τους βασανισμένους «αναρχοκομμουνιστές συκοφάντες». Κατήγορος του Χρυσοστόμου Μεσσηνίας, επειδή ο μητροπολίτης στηλίτευσε αυστηρά τους οπαδούς του χιτλερισμού.

Ο Αμβρόσιος κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει, όπως θέλει. Θεωρεί μητρόπολη όσο και πόλη των Καλαβρύτων κτήμα του. Κληρονομιά απ’ τον μπάρμπα του. Κι όταν δεν του γουστάρουν οι νόμοι του κράτους, βαράει πένθιμα τις καμπάνες επί μια εβδομάδα.

Γιατί; Γιατί μπορεί. Γιατί κανείς δεν τον σταμάτησε ώς τώρα.

Για τον λόγο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δίκη του σε τέσσερις μήνες. Τότε που ίσως γίνει ένα πρώτο βήμα για να σιγήσουν οι πένθιμες καμπάνες της Μισαλλοδοξίας. Και κατ’ επέκτασιν, ίσως σιγήσουν και οι Αμβρόσιοι αυτού του κόσμου.

ΥΓ: Στα αποσπάσματα κειμένων του εδώ, η ορθογραφία δική του.