Διαβάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» στο Mέγαρο Μαξίμου; Προφανώς. Τότε δεν μπορεί να μην πρόσεξαν το περασμένο Σαββάτο –στη σελίδα 9 –το άρθρο με τίτλο «Υγεία: έξι εφικτές, αναγκαίες βελτιώσεις». Μέσα σε 854 λέξεις υπάρχει ο πυρήνας των λύσεων για να επιβιώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το μυστικό βρίσκεται στην υπογραφή. O άνθρωπος που έγραψε αυτό το άρθρο διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που τον διαχωρίζει από όσους ανακυκλώνονται αυτά τα χρόνια ως «μεταρρυθμιστές» στον χώρο της δημόσιας υγείας: διδάσκει Οικονομικά της Υγείας στη London School of Economics –ήτοι είναι ειδικός στο θέμα, με διεθνή αναγνώριση.

Οσοι προσπαθήσουν στο μέλλον να κατανοήσουν τι ακριβώς συνέβη το σωτήριο έτος 2013 στην Ελλάδα με το ΕΣΥ, θα πέσουν στο εξής εύρημα που θα τους τρελάνει: η χώρα έχει τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο και αναθέτει το υπουργείο Υγείας στον Γεωργιάδη! Αβυσσος η ψυχή των πρωθυπουργών.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Γ. Παπανδρέου –που είχε όντως εμπροσθοβαρή αντίληψη για τα πρόσωπα –τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ για να τον παρακινήσει να έλθει στην Ελλάδα. Και μετά τον… ξέχασε. Είναι ζήτημα αν τον συνάντησε δυο – τρεις φορές ως πρωθυπουργός –ο Μόσιαλος δεν τα πάει καλά με την κηπουρική.

Οταν τον ξαναθυμήθηκε τού ανέθεσε το… υπουργείο Τύπου. Μια χαρά τα πήγε ο άνθρωπος –αν κριθεί από το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ που εκπόνησε και το έφαγε κι αυτό η μαρμάγκα της κομματικής σκοπιμότητας –αλλά η ευκαιρία να ανατεθεί ο τομέας της Υγείας σε έναν που ξέρει τι του γίνεται χάθηκε.

Μετά ήλθε ο Βενιζέλος που δεν βρήκε κανένα ενδιαφέρον στην περίπτωση Μόσιαλου, για να τον κρατήσει στο κόμμα του και στη χώρα. Εκτοτε ο διακεκριμένος Ελληνας αρθρογραφεί στα «ΝΕΑ» και διατηρεί ζωντανή την πολιτική παρουσία του με το δίκτυο Δυναμική Ελλάδα, που δημιούργησε από το υστέρημα του χρόνου του.

Για να επιστρέψουμε στο άρθρο, αν υπήρχε πραγματική πρόθεση στην κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί ο γόρδιος δεσμός του ΕΣΥ θα εγκατέλειπαν τα παπατζιλίκια, θα μάζευαν και τον Αδωνη από τις τηλεοράσεις –όπου αναφέρεται πλέον σε πρώτο πρόσωπο, π.χ. «τόσους γιατρούς χρειάζομαι» –και θα έβαζαν μπροστά τις έξι πράγματι εφικτές προτάσεις του καθηγητή Μόσιαλου. Γιατί, όπως έλεγε ο άγγλος συγγραφέας Σάμιουελ Τζόνσον: «Ή ξέρουμε το αντικείμενο ή ξέρουμε πού θα βρούμε πληροφορίες γι’ αυτό».