] Ο Δεκέμβρης δεν τελείωσε...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2009 07:00 |

Ο Δεκέμβρης ήταν κραυγή: η έκρηξη ενός κόσμου που βιώνει τις επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού χωρίς ελπίδα. Όλοι γνωρίζουμε τις βασικές γενεσιουργές του αιτίες- που, έναν χρόνο μετά, δείχνουν, αν μη τι άλλο, να επιδεινώνονται: εργασιακή επισφάλεια, συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, κατασταλτική βία.

Όμως ο Δεκέμβρης είχε και αίτια πολιτικά: την απροθυμία (ή την αδυναμία) των δυνάμεων που διατείνονται ότι ελέγχουν τις δυσλειτουργίες του συστήματος (την αδιαφάνεια, τη φαυλότητα, τη διαφθορά) να επιτελέσουν ό,τι επαγγέλλονται. Ο Δεκέμβρης ήταν τόσο εκρηκτικός γιατί, σε τρεις μόνο εβδομάδες, έθιξε αδιαμεσολάβητα ό,τι εκείνοι όφειλαν να είχαν θίξει μια ολόκληρη ιστορική περίοδο, αλλά δεν το έκαναν. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο. Η γραφειοκρατικοποίηση κομμάτων και οργανώσεων τείνει πλέον να καταστεί σταθερά του πολιτικού συστήματος, μετατρέποντας την εκπροσώπηση σε πολιτική εκμετάλλευση. Αν αυτό συνεχιστεί (και μόνο με μαχητικές συλλογικές δράσεις είναι δυνατόν να αλλάξει) ας μην εκπλαγούν όσοι απορούν για την εκρηκτικότητα του Δεκέμβρη αν τον δουν να επαναλαμβάνεται.

Ο Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

[Συνέδριο οργανώνει ο Κύκλος Συγκρουσιακής Πολιτικής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου (9-11 Δεκεμβρίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο) για τις «εξεγερσιακές συλλογικές δράσεις» και τις συνθήκες που τις γεννούν]