Δουλεύετε πολύ. Θα το έχετε σκεφτεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας. Αυτό που ίσως δεν θα περιμένατε ποτέ όμως είναι να σκέφτεται όπως εσείς ένας δισεκατομμυριούχος. Και για τη ακρίβεια, όχι απλώς ένας δισεκατομμυριούχος, αλλά ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας του περιοδικού «Forbes» με τους πιο πλούσιους ανθρώπους επί σειρά ετών, ο Σλιμ έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά των επιχειρήσεων υποστηρίζοντας ότι οι υπάλληλοι θα έπρεπε να εργάζονται πολύ λιγότερες μέρες την εβδομάδα, τρεις ας πούμε. Το όφελος, τόνισε μιλώντας σε συνέδριο επιχειρηματιών στην Παραγουάη, θα είναι σίγουρα διπλό και αλληλένδετο: η ποιότητα ζωής των υπαλλήλων θα βελτιωθεί, γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πολύ πιο παραγωγικού εργατικού δυναμικού.

Ακούγεται ιδανικό. Ισως και ουτοπικό σε μία γενιά άνεργων νέων που δουλεύουν (ή είναι διατεθειμένοι να δουλεύουν) πολλές ώρες για πολύ λίγες απολαβές. Είπαμε, όμως. Ο Σλιμ ξέρει καλά και να υπολογίζει και βεβαίως να κερδίζει (η περιουσία του εκτιμάται στα 80 δισ. δολάρια, όσο περίπου και του Μπιλ Γκέιτς). Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα σημεία-παγίδες στο ιδανικό αυτό σχέδιο.

Κατ’ αρχάς, ο μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών – και όχι μόνο – μιλάει για λιγότερες μέρες, αλλά όχι λιγότερες ώρες εργασίας. Διευκρινίζει συνεπώς ότι αυτές τις τρεις μέρες, οι υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο: έως 10 με 11 ώρες. «Τέσσερις ημέρες ρεπό θα ήταν πολύ σημαντικές για να ασχοληθεί κανείς με νέες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο του», εξηγεί στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Τίποτα περίεργο, μέχρι στιγμής.

Εχει και άλλο όμως. Σύμφωνα με τον Σλιμ, ο κόσμος θα πρέπει επίσης να εργάζεται για περισσότερα χρόνια, έως τα 70 ή τα 75. Εξάλλου, προσθέτει, οι ηλικίες συνταξιοδότησης σήμερα είναι κατάλοιπα μία εποχής, κατά την οποία το προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ χαμηλότερο. «Σήμερα που έχουμε εισέλθει στην κοινωνία της ενημέρωσης και της γνώσης και που το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20 χρόνια, το να εργάζονται οι άνθρωποι περισσότερο αποκτά ζωτική σημασία», επισημαίνει.

Ο Σλιμ δεν μένει στη θεωρία. Σε μία από τις επιχειρήσεις του εφαρμόζει σήμερα ένα σύστημα πολύ κοντά σε αυτό που περιγράφει. Πρόσφατα, πρόσφερε στους υπαλλήλους του στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telmex ένα νέο συμβόλαιο. Βάσει αυτού, όσοι προσελήφθησαν ενόσω ήταν ακόμη έφηβοι, έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα (στα 50 έτη). Η εταιρεία ωστόσο τούς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζουν να εργάζονται, εφόσον το επιθυμούν, σε πιο χαμηλούς ρυθμούς, με τον ίδιο μισθό.

Και για τον ίδιο τον Σλιμ όμως, η συγκεκριμένη θεωρία είναι τρόπος ζωής. Στα 74 του, εργάζεται με τον ίδιο ζήλο που εργαζόταν όταν ξεκινούσε την καριέρα του και παράλληλα φροντίζει να έχει άπλετο χρόνο για τα χόμπι του. Το αγαπημένο του παραμένει αρκετά χρόνια τώρα η συλλογή έργων τέχνης.