Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσε με διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης τις δυνάμεις του στρατού να αποσύρουν το τελεσίγραφο που εκπνέει το βράδυ της Τετάρτης και σύμφωνα με το οποίο επιδιώκουν η υπάρχουσα κυβέρνηση να μοιραστεί την εξουσία με τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν θα δεχτεί διαταγές σχετικά με το θέμα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, πηγή των ένοπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός σκοπεύει να απαντήσει σε αυτή τη δήλωση

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, υπογράμμισε με έμφαση, ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της εκλεγμένης κυβέρνησής του με τη ζωή του και προέτρεψε του πολίτες να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο Μόρσι παραδέχτηκε ότι βρήκε δυσκολίες κατά το πρώτο έτος της θητείας του και ότι αντιμετώπισε ποικίλες προκλήσεις, οι οποίες προέρχονταν από το παλαιό καθεστώς.

Σχετικά με το περιεχόμενο του στρατιωτικού τελεσιγράφου -για διαμοιρασμό της εξουσίας με τους αντιπάλους του- ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να επιτύχει ένα τέτοιου είδους διάλογο αλλά δεν τα είχε καταφέρει.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του ως προέδρου της χώρας, τα οποία του ανατέθηκαν δημοκρατικά.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή της στο Twitter η κυβέρνηση της Αιγύπτου, ανέφερε ότι «Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι υποστηρίζει την συνταγματική του νομιμότητα και απορρίπτει κάθε προσπάθεια να αποκλίνει από αυτή, ενώ καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να αποσύρουν τις προειδοποιήσεις τους και αρνείται να δεχτεί διαταγές από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», προφανώς υπονοώντας και τη διπλή παρέμβαση των ΗΠΑ μέσω των τοποθετήσεων Ομπάμα και Κέρι.

Στο μεταξύ, επτά άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο την Τρίτη κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Αιγύπτιου προέδρου στο Κάιρο, όπου αμφότερες οι πλευρές έχουν διοργανώσει ογκώδεις κινητοποιήσεις, επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ιατρικές πηγές.

Δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις αυτές στο προάστιο της Γκίζας. Πολλοί εξ αυτών «φέρουν τραύματα από σφαίρες», επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.