Tη διαχρονικότητα του Νίκου Τσιφόρου τη βλέπουμε ολοκάθαρα στο Ίντερνετ: δεκάδες σάιτ, σχόλια, blogs, ακόμη και Facebook με το όνομά του, σχολιάζουν το έργο του και στήνουν συζητήσεις πάνω σε ατάκες του.

Ο Τσιφόρος σε κάνει και γελάς ακόμη και σήμερα. Θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος, ευθυμογράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης διεισδύει με άνεση στο λούμπεν προλεταριάτο της εποχής του και βγάζει από εκεί αρώματα και συναισθήματα με όπλο του τη γλώσσα της πιάτσας. Τους νεόπλουτους μικροαστούς τούς βάζει στο στόχαστρο και βαράει στο ψαχνό με ένα χιούμορ κοφτερό σαν ξυράφι (θυμάστε τη Μαντάμ Σουσού;).

Τα κείμενά του «Μίλων Φιρίκης, ο μυστικός πράκτωρ χωρίς 08» και «Η τρίτη ακτίνα του φεγγαριού», που εγκαινιάζουν αυτό το Σάββατο μια σημαντική σειρά προσφορών της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με έργα του συγγραφέα και ευθυμογράφου, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» από τον Ιούνιο του 1 965 έως τον Ιούλιο του 1 966.

Ο Νίκος Τσιφόρος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1909 και πέθανε στην Αθήνα το 1970. Ο πατέρας του, επιχειρηματίας, καταγόταν από παλιά, ιστορική οικογένεια της Λίμνης Ευβοίας. Δυο χρόνια μετά τη γέννησή του η οικογένεια επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα. Από τα 11 του άρχισε ν΄ ασχολείται μανιωδώς με το γράψιμο, ενώ την πρώτη του επιθεώρηση την έγραψε το 1928 για ένα θερινό θέατρο στη Φρεαττύδα. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες κι άσκησε για λίγο το επάγγελμα του δικηγόρου, εργάστηκε για δυο χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια παραιτήθηκε για να μπαρκάρει στα καράβια.

Ώς το 1939 άλλαζε διαρκώς επαγγέλματα, χωρίς όμως να σταματά να γράφει και να δημοσιεύει κείμενά του. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία (συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Ελληνικόν Μέλλον», «Ελεύθερος Κόσμος», με τα περιοδικά «Πάνθεον», «Ταχυδρόμος» κ.ά.) δημοσιεύοντας ευθυμογραφήματα, συχνά με ψευδώνυμο. Έγραψε πάνω από 40 θεατρικά έργα και 80 σενάρια. Κάποια απ΄ αυτά μόνος του, άλλα σε συνεργασία, κυρίως με τον Πολύβιο Βασιλειάδη.

Υπερασπιστής των απόκληρων και περιθωριοποιημένων παιδιών της Αθήνας, αναδεικνύει τον κόσμο τους μέσα από τα «Παιδιά της πιάτσας», σε αντίθεση προς τη δήθεν ευγένεια των νεόπλουτων μικροαστών.

Το πρώτο του επιτυχημένο θεατρικό έργο ανέβηκε στα χρόνια της Κατοχής από τον θίασο Δημήτρη Χορν- Μαίρης Αρώνη. «Η πινακοθήκη των ηλιθίων» γνώρισε αμέσως επιτυχία, όπως και όλα σχεδόν τα θεατρικά του έργα από εκεί και ύστερα. Την περίοδο 1948-49 έκανε και τη πρώτη του ταινία, «Τελευταία αποστολή» (σενάριο- σκηνοθεσία).

ΙΝFΟ

Οι περιπέτειες του ήρωα Μίλωνα Φιρίκη (μυστικού πράκτορα χωρίς 08) του Νίκου Τσιφόρου μαζί με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» 4 Απριλίου, προαιρετικά με 2 ευρώ.

Αράπικα, ζίου-ζίτσου και ο έρωτας


Σύμφωνα με τον Νίκο Τσιφόρο, ο ήρωάς του (πράκτορας) Μίλων Φιρίκης γεννήθηκε το 1933 στο Κάιρο από τον Θράσο Φιρίκη και την κομψή, καλοαναθρεμμένη Νόρα, γόνο πλουσίας οικογένειας ομογενών. «Εφτά χρονών, μιλούσε τα αράπικα γιατί βρισκόταν στην Αραπιά, τα ελληνικά γιατί τα μιλούσαν στο σπίτι, τα γαλλικά γιατί πήγαινε σε γαλλικό σχολείο και τα εγγλέζικα γιατί του είχανε δασκάλα στο σπίτι» γράφει. «Ακριβώς στα επτάμισί του, τον Θράσο τον μεταθέσανε στο Τόκιο. Ο Μίλων έμαθε ζίου-ζίτσου, γιαπωνέζικα, γερμανικά και ιταλικά- οι γλώσσες των Συμμάχων χωρών. Το 1945 που μπήκαν οι Αμερικάνοι μέσα, ύστερα από την ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και την Χιροσίμα, ο Μίλων ήταν 12 δώδεκα χρονών και ήξερε τόσα που θα μπορούσε να γίνει ένας θαυμάσιος κοσμοπολίτης μπον βιβέρ ή ένας τέλειος κατάσκοπος. Τότε «μυήθηκε» από μια μικρή υπηρέτρια που τη λέγανε Σουζούκι…».

Τα έργα του


Ελληνική μυθολογία Σταυροφορίες Τα ρεμάλια ήρωες Εμείς και οι Φράγκοι Άνθρωποι και ανθρωπάκια Ελληνική κρουαζιέρα Μίλων Φιρίκης, ο μυστικός πράκτωρ χωρίς 08 και Η τρίτη ακτίνα του φεγγαριού (εκδ. 1977)

Ιστορία της Γαλλίας Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Ιστορία της Αθήνας Στηβ, το χαρούμενο κάθαρμα Ο Γκιούλιβερ στην χώρα των Γιγάντων, Ο Γκιούλιβερ στη χώρα των Νάνων Η γυναίκα κουρσάρος Ο κόσμος και ο κοσμάκης Τζιμ κακής ποιότητας