«Τελεσίγραφο» στη Χρυσή Αυγή, που σχεδιάζει να ξαναστήσει ρατσιστικό σκηνικό με τη διανομή τροφίμων και ρούχων «μόνο για Ελληνες», απέστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Η απόφαση της Χρυσής Αυγής –παρά τα έκτροπα που σημειώθηκαν την προηγούμενη φορά –να οργανώσει και πάλι «συσσίτιο μίσους» σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Αττικής προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημάρχου.

Σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει την εκδήλωση παράνομη και πολιτικά απαράδεκτη, επειδή «προάγει συνειδητά τον ρατσισμό και την ξενοφοβία». Προειδοποιεί δε ότι «δεν θα ανεχθεί την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης».

Ειδικότερα ως προς τη νομιμότητα της εκδήλωσης που προγραμματίζει η Χρυσή Αυγή, ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι «η δημοτική Αρχή της Αθήνας έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι για τη δημόσια διανομή ειδών σε δημόσιο χώρο της πόλης απαραίτητη είναι η σχετική άδεια από τον Δήμο Αθηναίων. Ως εκ τούτου, η προγραμματισμένη για αύριο διανομή ειδών και τροφίμων από τη Χρυσή Αυγή στην Πλατεία Αττικής είναι παράνομη, καθώς δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αδειοδότησης».

Ο δήμαρχος καταλήγει δηλώνοντας σαφώς ότι «σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, δεν πρόκειται να ανεχθεί την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης».

Ο Γιώργος Καμίνης επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια ενημερώνοντάς τον προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη φύλαξη του δημόσιου χώρου.

Η απόφαση του δημάρχου να μπλοκάρει το συσσίτιο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Χρυσής Αυγής, που δηλώνει αποφασισμένη να πραγματοποιήσει την εκδήλωση.

Προσθέτουν δε με έμφαση ότι το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Απειλούν δε ότι «όποιος επίορκος υπάλληλος του κράτους επιχειρήσει να περιορίσει τις συνταγματικές μας ελευθερίες θα υποστεί κάθε νόμιμη συνέπεια».

Στην προκλητική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζουν «γελοίο» το επιχείρημα του δημάρχου περί μη λήψης της απαιτούμενης άδειας και δηλώνουν ότι «είμαστε 100% νόμιμοι και κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τη δραστηριότητά μας».

Δημοσιοποιούν δε εξώδικη δήλωση με την οποία η Χρυσή Αυγή ενημέρωσε τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, τον διοικητή του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., καλώντας τις εμπλεκόμενες Αρχές «να σεβαστούν και να περιφρουρήσουν» την εκδήλωση.

Επεισόδια

Στην προηγούμενη εκδήλωση διανομής τροφίμων της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Συντάγματος παραμονές του Πάσχα – η οποία επίσης είχε απαγορευθεί – είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια.

Το προγραμματισμένο συσσίτιο στην Πλατεία Συντάγματος απετράπη ύστερα από επέμβαση της Αστυνομίας. Μέλη της Χρυσής Αυγής στη συνέχεια πήγαν στα γραφεία τους κι έκαναν εκεί τη διανομή τροφίμων.

Τα επεισόδια κορυφώθηκαν όταν σε έξαλλη κατάσταση ένοπλος βουλευτής της Χρυσής Αυγής εισέβαλε στο κοινωνικό παντοπωλείο την ώρα που βρισκόταν ο δήμαρχος Γιώργος. Καμίνης. Ορμησε εναντίον του και επιχείρησε να τον γρονθοκοπήσει – αλλά τραυμάτισε ελαφρά ένα δωδεκάχρονο κορίτσι…