Με καθυστέρηση µηνών η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αναβάθµιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας προκειµένου το επόµενο διάστηµα να παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραµµα παρεµβάσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Σε κυβερνητική σύσκεψη χθες στη Βουλή,ο Πρωθυπουργόςέδωσε οδηγίεςστους εµπλεκόµενους υπουργούςνα εξειδικεύσουν τις δράσεις τους ούτως ώστε να ανακοινωθεί ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα που αγγίζει την κοινωνική, οικονοµική και περιβαλλοντική διάσταση του θέµατος. Τη σύσκεψη απασχόλησε και η έλλειψη κινητικότητας από πλευράς του δήµουτης Αθήναςστην προώθηση πτυχώντης αρµοδιότητάς του, ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου φέρεται ναείπε ότι“δεν χρειάζεται να περιµένουµε, αςπάρουµε την υπόθεση πάνω µας”.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ηκυβέρνηση θα προχωρήσει άµεσα το πρόγραµµα που σχετίζεται µε τη θέσπιση οικονοµικών κινήτρων είτε για τους κατοίκους υποβαθµισµένων περιοχών είτεγια όσουςενδιαφέρονται να εγκατασταθούν σ’ αυτές. Ωςεκ τούτου,θα προωθήσει το πρόγραµµα ενίσχυσης των ζευγαριών που επιθυµούν να µετακοµίσουν στο κέντρο και παράλληλα θα δώσει οικονοµική στήριξη σε όσους ζουν σε πεπαλαιωµένα κτίρια.

Το πρόγραµµα, σύµφωνα µε όσα είπε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη,θα εφαρµοστείπιλοτικά από τη Γερανίου, για την αποκατάσταση κτιρίων που έχουν πολλές φθορές.

Μάλιστα, ουφυπουργόςΟικονοµικών ∆ηµήτρης Κουσελάς ανέλαβε να εξειδικεύσει τα οικονοµικά κίνητρα προκειµένου σεεπόµενη κυβερνητική σύσκεψη να περιγράψει µε ποιο τρόπο µπορεί ναβοηθήσει το κράτος.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ έγινε για τη χρήση τωνκτιρίων τουιστορικού κέντρου (συµφωνήθηκε να υποστηριχθούν µε ειδικόφωτισµό),ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες το επόµενο διάστηµα θα δηµιουργηθούν περιφερειακάδίκτυα τουΟΚΑΝΑ ούτως ώστενα αποσυµφορηθεί η περιοχή από τοξικοµανείς που δηµιουργούν ουρές γύρω από το κτίριο και µε στόχο σε δεύτερη φάση να µετεγκατασταθεί οίδιος ο οργανισµός.

Παράλληλα, σύµφωνα µε όσα επεσήµανε η αρµόδια γιαθέµατα µεταναστευτικής πολιτικής υφυπουργός ΕργασίαςΑννα Νταλάρα,έως το καλοκαίρι θα πρέπει να αναπτυχθούν παρεµβάσεις οι οποίεςθα έχουν στόχο την καταπολέµηση της µαύρης εργασίας των µεταναστών. Υπενθύµισε την κυβερνητική απόφαση για µείωση του απαιτούµενου αριθµού ενσήµων γιατους µετανάστες, ενώ ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εθελουσίας εξόδου των µεταναστών από τη χώρα. Για παράδειγµα, σήµερα ένας παράνοµος µετανάστης, ακόµη κι αν θέλει, δυσκολεύεται ναφύγει καθώς οφείλει να πληρώσει ιδιαίτερα υψηλό πρόστιµο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να σταµατήσει άµεσα η καταβολή του προστίµου για τους παράνοµους µετανάστες.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ. Από την πλευρά του,ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής παρουσίασε τις πρωτοβουλίες για την αστυνόµευση του ιστορικού κέντρου.

Ανέφερε επίσης, ότιγίνονται πεζές καιεποχούµενεςπεριπολίες, ότι αναλαµβάνονται επιχειρήσεις στις υποβαθµισµένες περιοχές και ότι µετά την ανάληψη δράσης από την οµάδα ∆ΙΑΣ µειώθηκε η εγκληµατικότητα στις υποβαθµισµένες γειτονιές.

Το πρόγραµµα θα εφαρµοστεί πιλοτικά στα παλαιά κτίρια της Γερανίου

Ιατρική φροντίδα

Ο υφυπουργός Υγείας Χ. Αηδόνης ανέφερε ότι µονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα παρέχουν φροντίδα σε ειδικές κατηγορίες πληθυσµού (µετανάστες, ηλικιωµένους), ενώ προανήγγειλε εµβολιασµό αστέγων

Τα υπουργεία της αναβάθµισης


Τα υπουργεία που θα σηκώσουν το βάρος της επιχείρησης αναβάθµισης του κέντρου της Αθήνας είναι το Περιβάλλοντος (αναπλάσεις και χρήσεις γης), το Προστασίας του Πολίτη (εγκληµατικότητα και µετανάστες) και το Υγείας (ναρκωτικά και νόσοι). Παράλληλα, στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη επισηµάνθηκε ότι την ευθύνη για τα σχολεία όταν δεν λειτουργούν θα την έχουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεµόνων. Στη δική τους ευχέρεια θα είναι να µην µετατρέπονται σε στέκια ναρκοµανών και µε τις κατάλληλες δράσεις να µετατρέπονται σε χώρους πολιτισµού.