Έχουν περάσει περίπου τρεις ώρες από το τέλος της κυριακάτικης θείας λειτουργίας στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο ιερέας όμως βρίσκεται ακόμη εκεί, στέκεται στην είσοδο της εκκλησίας και αρχίζει να διαβάζει μία ευχή…


Δίπλα στα πόδια του είναι δύο γατάκια σε ειδικά κλουβιά. Και λίγο παραπέρα, στα σκαλιά, δύο – τρία σκυλιά. Όσο για το προαύλιο, είναι γεμάτο κουτάβια, λυκόσκυλα, κανίς. Όλα βέβαια συνοδεύονται από τα αφεντικά τους.

Η εικόνα τόσων ζώων συγκεντρωμένων σε ένα προαύλιο εκκλησίας προκαλεί εντύπωση αλλά δεν είναι τυχαία. Το ιερό κείμενο που διαβάζει ο ιερέας απευθύνεται… σε κατοικίδια. Κι αυτό διότι και τα ζώα έχουν τον προστάτη άγιό τους, τον Άγιο Μόδεστο. Η Εκκλησία τον εορτάζει στις 16 Δεκεμβρίου. Έτσι στις 20 Δεκεμβρίου ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας οργάνωσε μία ομαδική ευλογία των κατοικίδιων της περιοχής σε συνεργασία με τον ιερέα της περιοχής.

«Είναι γνωστό ότι ο Άγιος Μόδεστος είναι ο προστάτης των ζώων. Έτσι, συνεννοηθήκαμε με τον πατέρα Αλέξανδρο προκειμένου να διαβάσει την ευχή. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια ομαδική ευχή», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Κική Καραθανάση από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως συμπληρώνει, ο σύλλογος είχε φέρει στην ευλογία και σκυλάκια που φιλοξενούνται στο καταφύγιό του.

Ο λόγος προφανής: να έχουν καλύτερη τύχη, όπως να τα υιοθετήσει κάποια οικογένεια.

Ο πατέρας Αλέξανδρος, κρατώντας στα χέρια του ένα κουτάβι, ανέφερε ότι «ο Άγιος Μόδεστος βοηθούσε τα ζώα και τα γιάτρευε σε μία εποχή που ο άνθρωπος τα είχε μεγάλη ανάγκη. Από τότε έχει επικρατήσει να διαβάζεται η ευχή κυρίως στις αγροτικές περιοχές. Κάθε άνθρωπος που σέβεται τη Δημιουργία πρέπει να σέβεται και τα ζώα». Μάλιστα μετά την ευλογία τόνισε απευθυνόμενος προς τους φίλους των ζώων ότι με τις πράξεις τους ακολουθούν τα βήματα του Οικουμενικού- ή αλλιώς πράσινου- Πατριάρχη του κ. Βαρθολομαίου που αγωνίζεται για το περιβάλλον. «Περιβάλλον όμως είναι και οι φίλοι και σύντροφοι του ανθρώπου, τα ζώα».

Στο μεταξύ ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονται έξω από το ιερό προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού στα Σπάτα. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων ανοίγουν το καπό και ο ιερέας διαβάζει την ειδική ευχή για το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια κάνει το ίδιο και για τον οδηγό. Ο ναός φημίζεται για τους αγιασμούς αυτοκινήτων. Ραντεβού πάντως δεν απαιτείται. Υπάρχει πάντα διαθέσιμος ιερέας από τις 7 το πρωί έως το βράδυ για να ευλογήσει αυτοκίνητο και οδηγό.

Αγιασμοί αυτοκινήτων δεν πραγματοποιούνται μόνο στα Σπάτα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε εκκλησίες που φέρουν το όνομα του Αγίου Χριστοφόρου που είναι ο προστάτης άγιος των οδηγών. Υπέρ… νικών

Τη βοήθεια του Θεού ζητούν και οι αθλητικοί σύλλογοι. Κάθε ομάδα έχει τον παπά της. Και προτού αρχίσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ πραγματοποιούνται αγιασμοί όπου παρευρίσκονται οι παίκτες, οι προπονητές και το υπόλοιπο τιμ. Πριν από λίγες ημέρες ο πατέρας Τιμόθεος Κιλίφης έκανε αγιασμό για το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ που το τελευταίο διάστημα περνάει δύσκολες ώρες, κυρίως στα διοικητικά.

ΟΜΑΔΙΚΑ

«Είναι γνωστό ότι ο Άγιος Μόδεστος είναι ο προστάτης των ζώων. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια ομαδική ευχή»

Άγιασαν κινητά και λάπτοπ!


ΕΙΔΙΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ για κινητά, λάπτοπ και i-Ρods αναγνώσθηκε την περασμένη Κυριακή σε μία ενορία (St Lawrence) του Λονδίνου. «Ας είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούμε ευγενική, τα e-mails μας απλά και τα sites εύκολα προσβάσιμα», ευχήθηκε μεταξύ άλλων ο ιερέας. Μάλιστα, πάνω στην Αγία Τράπεζα είχαν τοποθετηθεί λάπτοπ (φωτό από τους «Τimes»).