Η εκδοτική παραγωγή εμπλουτίζεται και φέτος με συναρπαστικά κοινωνικοπολιτικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Οι συγγραφείς εμπνέονται από την κρίση και την Ιστορία, παλαιότερη και νεότερη, ενώ η βασιλεία του σκανδιναβικού νουάρ συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά. Οι εκδότες, όπως φαίνεται και στο αφιέρωμα του «Βιβλιοδρομίου», επενδύουν στο νουάρ, το οποίο συχνά καταφέρνει να συνδυάσει την ψυχαγωγία με το κοινωνικό σχόλιο και την επαφή με υποφωτισμένες, σχετικά άγνωστες πτυχές του παρελθόντος.

Τζορτζ Πελεκάνος

To δίδυμο

Μτφ. Αντώνης Καλοκύρης,

εκδ. Πατάκη, σελ. 336

Τιμή: 14,40 ευρώ

Αυτήν τη φορά ο Σπίρο Λούκας πρέπει να πάρει πίσω το «Δίδυµο», έναν πολύτιµο πίνακα που έκλεψε από την Γκρέις Κινκέιντ ο πρώην φίλος της. Ο Λούκας ειδικεύεται σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Βρίσκει ό,τι εξαφανίζεται και µάλιστα διακριτικά. Οµως η Γκρέις θέλει κάτι ακόµα. Να βρει τον άντρα που την εξευτέλισε –έναν βίαιο εγκληµατία, τον οποίο ακολουθεί τυφλά η µικρή συµµορία του.

Camilla Lackberg

Ο φαροφύλακας

Μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης,

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 592

Τιμή: 15,93 ευρώ

Μετά την άδεια που είχε πάρει για να φροντίσει τη γυναίκα του και τα πρόωρα δίδυμα μωρά τους, ο επιθεωρητής Πάτρικ επιστρέφει στο τμήμα όπου τον περιμένει μια καινούργια έρευνα. Ο Ματς Σβερίν, διαχειριστής των οικονομικών του τοπικού δήμου, βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμά του. Κάθε φόνος, όμως, έχει το κίνητρό του και η Camilla Lackberg μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία γύρω από αυτό.

Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ

Καϊκέν – Το μαχαίρι

της τιμής και της αγάπης

Μτφ. Μαρία Γαβαλά,

εκδ. Καλέντη, σελ. 568

Τιμή: 19,50 ευρώ

Σε προάστιο του Παρισιού, όπου ζουν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, ένα ανδρόγυνο ον γίνεται κατά συρροή δολοφόνος εγκύων γυναικών. Ο αστυνόμος Ολιβιέ Πασάν, καταδικασμένος για κατάχρηση εξουσίας και ανυπακοή, θα κυνηγήσει τον παρανοϊκό δολοφόνο ολομόναχος. Με το βιβλίο αυτό ο Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ αποτίνει φόρο τιμής σε μυθιστορήματα αστυνομικά, περιπετειώδη, ψυχολογικά θρίλερ και τρόμου, αλλά και στον κινηματογράφο.

Jo Nesbo

Οι κατσαρίδες

Μτφ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη,

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 448

Τιμή: 15,50 ευρώ

Στην πολύβουη Μπανγκόκ ο Χάρι Χόλε περιπλανιέται σε στριπτιζάδικα, ναούς, τεκέδες οπιομανών και σε τουριστικές ατραξιόν. Εχει σαφείς οδηγίες να «κουκουλώσει» την υπόθεση του θανάτου του νορβηγού πρεσβευτή στην Ταϊλάνδη, ο οποίος συνδεόταν στενά με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας και βρέθηκε νεκρός σε έναν οίκο ανοχής. Στο Οσλο όλοι θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν το σκάνδαλο. Δεν πρόκειται όμως για έναν τυχαίο φόνο.

Sophie Hannah

Εγκλημα με υπογραφή

Μτφ. Αύγουστος Κορτώ,

εκδ. Διόπτρα, σελ. 368

Τιμή: 16,70 ευρώ

Στο Λονδίνο του 1920, μια νεαρή γυναίκα εκμυστηρεύεται στον Ηρακλή Πουαρό ότι από στιγμή σε στιγμή επίκειται η δολοφονία της. Οι διαχειριστές της διαθήκης της Αγκαθα Κρίστι ενέκριναν για πρώτη φορά τη συνέχεια του έργου της από άλλη συγγραφέα και έτσι ο βέλγος ντετέκτιβ που αγαπήσαμε στα μυθιστορήματά της ξαναζωντανεύει τώρα από τη Sophie Hannah, μια τις πιο γνωστές σύγχρονες βρετανίδες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων.

John Verdon

Ο Πίτερ Παν

πρέπει να πεθάνει

Μτφ. Αύγουστος Κορτώ,

εκδ. Διόπτρα, σελ. 600

Τιμή: 17,70 ευρώ

Στο νέο αστυνομικό μπεστ σέλερ του Verdon, ο παλαίμαχος επιθεωρητής Ντέιβ Γκάρνεϊ, κορυφαίος ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, καλείται να υποστηρίξει την αθωότητα μιας γυναίκας που έχει ήδη καταδικαστεί για τον φόνο του συζύγου της – ταλαντούχου πολιτικού και υποψήφιου κυβερνήτη – που έπεσε νεκρός ενώ εκφωνούσε τον επικήδειο στην ταφή της μητέρας του.

Ian Rankin

Αγιος Ή αμαρτωλός;

Μτφ. Βάσια Τζανακάρη,

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 472

Τιμή: 16,60 ευρώ

Ελαφρώς πικραμένος, ο επιθεωρητής Τζον Ρέμπους, ένας παλιομοδίτης αστυνομικός με πολλές αδυναμίες αλλά πάντα ανθρώπινος, επιστρέφει στην αστυνομία του Εδιμβούργου, αν και με χαμηλότερο βαθμό απ’ αυτόν με τον οποίο αποστρατεύτηκε. Μια υπόθεση τριάντα χρόνων ξανανοίγει και υποψίες για κακό χειρισμό της πέφτουν στον Ρέμπους και στην ομάδα του. Εχει ο Ρέμπους τίποτα να κρύψει; Είναι άγιος ή αμαρτωλός;

Arnaldur Indridason

Ο άνθρωπος της λίμνης

Μτφ. Νίκη Προδρομίδου,

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 408

Τιμή: 15,50 ευρώ

Ενας σκελετός βρίσκεται στον πυθμένα μιας αποστραγγισμένης λίμνης, δεμένος με έναν παλιό ρωσικό ραδιοπομπό. Ο αστυνομικός ερευνητής Ετλεντουρ ανακαλύπτει ότι η υπόθεση μπορεί να συνδέεται με μια ομάδα φοιτητών που σπούδαζαν στην Ανατολική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο εξαιρετικός ισλανδός συγγραφέας μάς αφήνει να αναρωτιόμαστε μέχρι την τελευταία σελίδα για την ταυτότητα του δολοφόνου και του θύματος.

John Connolly

Ο λύκος του χειμώνα

Μτφ. Μαρία Κωνσταντέα,

εκδ. Bell, σελ. 426

Τιμή: 7,90 ευρώ

Ο θάνατος ενός αστέγου και η εξαφάνιση της κόρης του φέρνουν στο Πρόσπερους, μια μικρή πόλη του Μέιν που ευημερεί, τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσάρλι Πάρκερ. Είναι έξυπνος, οργισμένος και με μια άσβεστη επιθυμία για εκδίκηση. Στο πρόσωπό του, η πόλη και οι προστάτες της βλέπουν μια απειλή σοβαρότερη από οποιαδήποτε άλλη έχουν αντιμετωπίσει στη μακραίωνη ιστορία τους, ενώ ο Πάρκερ θα ανακαλύψει πως το Πρόσπερους δεν είναι απλά μια απομονωμένη κοινότητα του αμερικανικού Βορρά, αλλά κάτι πολύ επικίνδυνο.

Πέτρος Μάρκαρης

Τίτλοι τέλους

Εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 296

Τιμή: 15,98 ευρώ

Ο Αντρέας Μακρίδης, ένας Ελληνας από τη Γερμανία, αυτοκτονεί στο διαμέρισμά του. Ενα σημείωμα προς τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα όμως, που υπογράφουν «οι Ελληνες του ‘50», ισχυρίζεται πως ο Μακρίδης δολοφονήθηκε. Ολοι το θεωρούν ως ένα κακόγουστο αστείο, εκτός από τον αστυνόμο Χαρίτο που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο ενώ η Αθήνα είναι υπό κατάρρευση και η Κατερίνα, η κόρη του, δέχεται επίθεση των χρυσαυγιτών που τη στέλνει στο νοσοκομείο.

Malcolm Mackay

Ο αναγκαίος θάνατος

του ΛιούΙς Γουίντερ

Μτφ. Αλκηστις Τριμπέρη,

εκδ. Πόλις, σελ. 304

Τιμή: 14 ευρώ

Αν και μόλις 29 ετών, ο Κάλουμ ΜακΛιν είναι από τους κορυφαίους πληρωμένους δολοφόνους της Γλασκώβης. Και του ανατίθεται η εκτέλεση του Λιούις Γουίντερ, ενός ασήμαντου μικρεμπόρου ναρκωτικών που έκανε το λάθος να μπλεχτεί στα πόδια των μεγάλων. Με επιβλητικό, στακάτο τόνο ο Malcolm Mackay αποτυπώνει εξαιρετικά τη σκοτεινή εικόνα του υποκόσμου της Γλασκώβης.

Georges Simenon

Ο Μαιγκρέ και ο κύριος Σαρλ

Μτφ. Αργυρώ Μακάρωφ,

εκδ. Αγρα, σελ. 224

Τιμή: 12 ευρώ

Ο Μαιγκρέ ασχολείται με ένα ζευγάρι που βρίσκεται πολύ καιρό σε διάσταση και προσπαθεί να αναπλάσει το παρελθόν τους μέσα από μαρτυρίες φίλων τους και του υπηρετικού προσωπικού. Η Ναταλί Σαμπέν Λεβέκ παραδίνεται σιγά σιγά στο αλκοόλ, ενώ ο άντρας της Ζεράρ, που δεν την αγαπάει πια, διασκεδάζει στα Ηλύσια Πεδία, όπου τα κορίτσια των καμπαρέ τον γνωρίζουν ως «κύριο Σαρλ».

Stephen King

Ο κύριος Μερσέντες

Μτφ. Εφη Τσιρώνη, εκδ. Bell, σελ. 512

Τιμή: 8,40 ευρώ

Τα χαράματα, σε μια χτυπημένη από την οικονομική κρίση αμερικανική πόλη, εκατοντάδες άνεργοι περιμένουν στην ουρά μιας ημερίδας εύρεσης εργασίας, όταν κάποιος θερίζει το πλήθος με μια κλεμμένη Μερσέντες και εξαφανίζεται. Μήνες μετά, ο συνταξιούχος αστυνομικός Μπιλ Χότζες λαμβάνει μια επιστολή που τον συγκλονίζει. Ο αποστολέας αναλαμβάνει την ευθύνη για το μακελειό και προκαλεί τον Χότζες να τον βρει πριν κάνει το επόμενο βήμα του.

Denis Lehane

Εκείνη την ημέρα

Μτφ. Φίλιππος Χρυσόπουλος,

εκδ. Κέδρος, σελ. 776

Τιμή: 22 ευρώ

Μετά το εξαιρετικό «Σκοτεινό ποτάμι», ο Denis Lehane μας μεταφέρει στη Βοστώνη, στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια εποχή πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών. Πρωταγωνιστούν, ένας λευκός, ο συνδικαλιστής αστυφύλακας Ντάνι Κόφλιν, που υποχρεώνεται να πάρει μέρος στο κυνήγι επικίνδυνων ριζοσπαστών, και ένας μαύρος, ο Λούθερ Λόρενς, που δολοφονεί ένα αφεντικό του εγκλήματος στην Τάλσα.