Ανέφερα χθες τις απόψεις του Μάκη Βορίδη σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ακριβώς μου τις εξέθεσε στη συνομιλία που είχαμε. Υποθέτω, ενθυμείσθε πως με πάθος μού τόνισε πως δεν αισθάνεται κατηγορούμενος, διότι δεν έχει καμία εμπλοκή, και στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την παραπομπή του σε Προανακριτική Επιτροπή δεν στοιχειοθετείται τίποτε το ποινικώς ελεγκτέο. Οτι επιθυμεί να «καθαρίσει» το όνομά του κ.λπ., κ.λπ. διότι δεν τον βαρύνει τίποτε το επιλήψιμο, και δεν μπορεί να είναι επιλήψιμο ότι ζήτησε την παραίτηση του προέδρου ενός εποπτευόμενου από το υπουργείο του οργανισμού, του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Βάρρα.

Φιλοξένησα τις απόψεις Βορίδη, αλλά ένας φίλος με απόλυτη γνώση των όσων έχουν συμβεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ με κάλεσε χθες για να μου θέσει το εξής ερώτημα, ώστε κι εγώ με τη σειρά μου να το θέσω στον πρώην υπουργό:

– Πώς εξηγεί ο κύριος Βορίδης το γεγονός ότι «παρέδωσε» στον διάδοχό του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό 1.560.000 «φραπεδοστρέμματα» βοσκοτόπια, όταν ο ίδιος είχε παραλάβει 470.000 στρέμματα από τον τελευταίο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη; Πώς έγινε αυτός ο τριπλασιασμός; Μια εξήγηση μόνο…

Σημειώνω εν προκειμένω, για να μη λέμε μόνο του Βορίδη τους… πολλαπλασιασμούς, ότι ο Στ. Αραχωβίτης, εκ Λακωνίας ορμώμενος υπουργός Τσίπρα, είχε με τη σειρά του… τετραπλασιάσει τα «κόκκινα» βοσκοτόπια. Τα παρέλαβε στα 100.000 στρέμματα από τον προκάτοχό του Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά επί των ημερών του, όπως προαναφέρω, έφτασαν τα 470.000 στρέμματα…

Πάσα εξήγηση δεκτή, εννοείται. Και από τον Βορίδη, και από τον Αραχωβίτη.

Επί τη ευκαιρία, να σημειωθεί εδώ ότι ο μόνος υπουργός που είπε «παιδιά, stop» με το κόλπο της «τεχνικής λύσης» στην ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο Γιώργος Γεωργαντάς. Αλλά έμεινε στο μαγαζί μόνο 15 μήνες. Στον ανασχηματισμό του Μαΐου του 2023 αντικαταστάθηκε – από τον Λευτέρη Αυγενάκη…

Γιόγκα με τον Στέφανο

Το φεγγάρι εξακολουθεί να φέγγει στον καθαρό ουρανό, η θάλασσα είναι ζεστή, το μελτεμάκι κάνει πιο ήπιο τον καύσωνα, και η πρότασή μου γι’ απόψε, αυτή την ωραία Πέμπτη, είναι να πάρετε το… «χαλάκι» σας και να πάτε Φρεαττύδα. Στην πλαζ. Οπου θα σας περιμένουν σύσσωμη η Δημοτική Οργάνωση Α’ Διαμερίσματος Πειραιά και ο Τομέας Αθλητισμού του κόμματος του έκπτωτου προέδρου της καρδιάς μας Στέφανου για μια πολλά υποσχόμενη «βραδιά ευεξίας», η οποία θα επικεντρωθεί κυρίως στην αγαπημένη γιόγκα. Η ιδέα είναι κατ΄ εφαρμογήν τού «νους υγιής εν σώματι υγιεί», η οποία αποτελεί μία από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του λατρεμένου προέδρου, ο οποίος μπορεί δημοσκοπικά να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά, αλλά είναι τόσο fit που τα σπάει. Τούμπανο, κατά το κοινώς λεγόμενο. Στα νάματα του προέδρου, λοιπόν, οργανώνεται η αποψινή βραδιά, αλλά δεν έχω κανένα νέο για το αν θα είναι και εκείνος εκεί, παρέα με τον Τάιλερ και τα χαλάκια τους. Να κάνουν επίδειξη στα κραυγαλέα six packs που διαθέτουν και να σκάνε από ζήλια οι χοντροί και αγύμναστοι εχθροί τους…

Κακίες

Στην κατηγορία αυτή, λυπάμαι, αλλά θα εντάξω και τον άρτι αποπεμφθέντα από το κόμμα της χαράς Βαγγέλη Αντώναρο, φίλο μου. Ο οποίος, μη χάσει, με το που πληροφορήθηκε τη σχετική, υπέροχη στη σύλληψή της είδηση, έκανε ως συνήθως ανάρτηση στα social media, στην οποία ανέφερε και τα ακόλουθα απαξιωτικά, έως και δηλητηριώδη μη σου πω: «Γυμναστήριο πάνε να ιδρύσουν, εμπλουτισμένο με γιόγκα και τα σχετικά, οι του Κινήματος ΔΗΘΕΝ Δημοκρατίας»!!

Πω πω κακίες. Ελεος, βρε Βαγγέλη…

Σλάλομ στα μπάζα της Μυκόνου

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Μύκονος είναι γνωστό ότι πλήττεται τα τελευταία χρόνια από διάφορα, αποτέλεσμα της ανομίας που επικρατούσε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο νησί. Εχουν βέβαια γίνει αρκετές κινήσεις, η πολιτεία έχει λάβει σοβαρά μέτρα στην κατεύθυνση του περιορισμού αυτών των φαινομένων, όμως παράλληλα έχουν σημειωθεί διάφορα τρομερά γεγονότα τα οποία προκάλεσαν την παρέμβαση της Κεντρικής Κυβέρνησης – ως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε – και το αποτέλεσμα το ξέρουμε: γκριζάρισε η εικόνα του νησιού. Κι επειδή όλα αυτά δεν μένουν κρυφά, μειώθηκε δραστικά το τουριστικό ρεύμα, οι πλούσιοι εγκατέλειψαν το νησί και οι επιπτώσεις είναι φανερές παντού. Πλήττονται άσχημα σοβαρές τουριστικές επενδύσεις. Και τι κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κόντρα σε αυτή την κατάσταση; Δεν θα το πιστέψετε. Εργα! Μέσα στο κατακαλόκαιρο, Ιούλιο, ξεκίνησαν έργα για την αναμόρφωση του γραφικού παλιού λιμανιού! Αποτέλεσμα; Χιλιάδες τουρίστες που κατεβαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια για να περπατήσουν στα μοναδικής ομορφιάς σοκάκια της Χώρας εξαναγκάζονται να κάνουν σλάλομ ανάμεσα σε μπάζα, πέτρες κ.λπ., φυσικά βλαστημώντας την ώρα και τη στιγμή που κατέβηκαν από το πλοίο.

Τους άρχισε τα… γαλλικά

Τρελάθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί. «Τι είναι αυτά;», ρώτησε το Λιμενικό Ταμείο. «Δεν είναι δικά μας», του απάντησαν, «ο Δήμος». Κάλεσε τον δήμαρχο Μυκόνου Χρ. Βερώνη. «Εργα μέσα στον Ιούλιο; Πάτε καλά;». Ο δήμαρχος αρνήθηκε ότι έχει ευθύνη, επικαλέστηκε την αργοπορία του εργολάβου, τέλος πάντων, κάλεσε και τον εργολάβο ο Κικίλιας και με αρκετά… γαλλικά έδωσε σε δήμαρχο και εργολάβο να καταλάβουν ότι «το έργο θα τελειώσει σε 10 ημέρες».

Πληροφορούμενος το γεγονός, ρώτησα τον υπουργό Ναυτιλίας πότε δημοπρατήθηκε το έργο στο παλιό λιμάνι και με άφησε, με τη σειρά μου, κάγκελο: από τον Ιανουάριο είχε κατακυρωθεί στον εργολάβο, αλλά η εκτέλεση ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου του νησιού. Τέλεια!

Κατά τα άλλα, ο τουρισμός είναι η ελληνική βαριά βιομηχανία και η Μύκονος ένας από τους πυλώνες της…

Εργα χωρίς προγραμματισμό

Βρέθηκα πρόσφατα στη Μυτιλήνη για μια υπέροχη εκδήλωση στη μνήμη του Φρέντυ Γερμανού, που οργάνωσε υποδειγματικά η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου. Και πιστοποίησα με τα μάτια μου αυτό που βλέπει όλο το νησί, παρόμοιο με ό,τι συμβαίνει στη Μύκονο. Και, όπως και στο περίφημο νησί των Κυκλάδων, ο κόσμος δεν πιστεύει στα μάτια του. Ιούλιο μήνα, με ένα πλήθος τουριστών να το έχει κατακλύσει, ξεκίνησαν έργα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την πόλη στο αεροδρόμιο!! Ιούλιο μήνα, αν έχετε τον Θεό σας. Ποιος είναι ο φορέας του έργου (φαίνεται να περνάνε κάποιον υπόγειο αγωγό) δεν ξέρω. Ούτε και ρώτησα. Αυτό που είδα όμως είναι η απίστευτη ταλαιπωρία των οδηγών, οι οποίοι ακολουθούν ένα απίθανο δρομολόγιο μέσα στα στενά της πόλης προκειμένου να παρακάμψουν το έργο. Το ερώτημα που μου γεννήθηκε, και φαντάζομαι και σε όλους όσοι βλέπουν καθημερινά αυτό το χάλι στους δρόμους, είναι το εξής: Γιατί δεν έγινε το έργο στη διάρκεια του χειμώνα, όταν το νησί είναι άδειο από τουρίστες; Πόσο μυαλό χρειάζεται για να υπάρξει αυτός ο στοιχειώδης προγραμματισμός;