O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε το φεστιβάλ αυτοθαυμασμού του και σε ευρωπαϊκό έδαφος χθες, καθώς από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ παρομοίασε την αμερικανική επίθεση σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το περασμένο Σάββατο με τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ας αποκαλύπτει έκθεση που διέρρευσε από το Πεντάγωνο πως τα χτυπήματα των αμερικανικών βομβαρδιστικών απλώς καθυστέρησαν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κατά λίγους μήνες.

«Ξόδεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια (οι Ιρανοί) προσπαθώντας να κάνουν αυτό το πράγμα και δεν το σκέφτηκαν καλά. Αυτή τη στιγμή τα πάμε πολύ καλά μαζί τους» ανέφερε. «Το δικό μας χτύπημα τερμάτισε τον πόλεμο. Αυτό το χτύπημα τερμάτισε τον πόλεμο. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, αλλά ήταν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα που τερμάτισε αυτόν τον πόλεμο. Αν δεν χτυπούσαμε τις εγκαταστάσεις, θα πολεμούσαν αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο η έκθεση του Πενταγώνου που διέρρευσε, διαψεύδει τις δηλώσεις Τραμπ ότι η επιχείρηση «Σφυρί του Μεσονυκτίου» κατέστρεψε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Κατ’ αρχάς, δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται τα 400 κιλά ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού που διαθέτει το Ιράν και τα οποία είχαν μεταφερθεί σε άλλες τοποθεσίες πριν από την επίθεση. Η έκθεση που συντάχθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας – τον βραχίονα πληροφοριών του Πενταγώνου – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βασικά στοιχεία του πυρηνικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των μηχανών φυγοκέντρησης, ήταν ικανά να ξαναρχίσουν μέσα σε μήνες.

«Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι έχει γίνει, το Ισραήλ θα μας δώσει τις πληροφορίες, θα ασχοληθούν πολύ με αυτό το θέμα, αλλά εγώ πιστεύω πως καταστράφηκαν ολοσχερώς» ανέφερε χθες ο Τραμπ. «Ξέρετε, έχουν τύπους που πήγαν εκεί μέσα, μετά το χτύπημα, και είπαν ότι πρόκειται για ολική καταστροφή».

Πάντως, ενδιάμεσα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την κλίμακα της ζημιάς στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Οι πληροφορίες είναι ασαφείς» επέμεινε.

Συνοδεύοντας τον Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνας του ΝΑΤΟ Πιτ Χέγκσεθ φάνηκε επίσης να υποβαθμίζει την προηγούμενη δήλωσή του ότι η ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα στο μέλλον έχει «εξαλειφθεί». Την Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε τις ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ «μέτριες έως σοβαρές».

Εν τω μεταξύ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να αξιολογήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την εκστρατεία βομβαρδισμών, αλλά ανώτερος αξιωματικός επέμεινε: «Τους σπρώξαμε χρόνια πίσω». Ενώ οι εκτιμήσεις διαφέρουν σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις υπόγειες εγκαταστάσεις σε Φορντό και Νατάνζ, υπάρχει γενική αποδοχή ότι το απόθεμα των 400 κιλών εμπλουτισμένου ουρανίου 60% του Ιράν είχε εξαφανιστεί και δεν παρακολουθείται πλέον από τον εποπτικό φορέα του ΟΗΕ, τον ΔΟΑΕ, γεγονός που τόνισε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ραφαέλ Γκρόσι. Εμπειρογνώμονες περιγράφουν την εξέλιξη αυτή ως πιθανή καταστροφή για τις προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και προειδοποιούν για τους κινδύνους που θα προκαλούσε η απόφαση του Ιράν να αποβάλει τους εναπομείναντες επιθεωρητές του ΔΟΑΕ στη χώρα και να αποχωρήσει από τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων (NPT), η οποία υποχρεώνει χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα να απέχουν από οποιεσδήποτε προσπάθειες κατασκευής βόμβας και να υποβάλλονται σε παρακολούθηση και επαλήθευση.

Το κοινοβούλιο του Ιράν προετοιμάζει νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση από τη Συνθήκη NPT. Πάντως ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνησή του θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία του Ιράν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ είναι «ασταθής και εύθραυστη» και προέτρεψε για ανανέωση των διπλωματικών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ξαναρχίσουμε τη διπλωματική και τεχνική εργασία για το πυρηνικό ζήτημα» με το Ιράν, τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. «Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια επιλογή να κάνουμε σε αυτό το θέμα» κατέληξε. Αργά χθες ο Μακρόν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.  Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε νομοσχέδιο για την αναστολή της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ επειδή αρνήθηκε να καταδικάσει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Τώρα ελπίζουν για τέλος και του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ισραηλινών ομήρων ελπίζουν ότι η εκεχειρία με το Ιράν θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκεχειρία με τη Χαμάς και τελικά να φέρει τα αγαπημένα τους πρόσωπα πίσω στην πατρίδα τους. Είκοσι όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, ενώ η Χαμάς κρατά επίσης τις σορούς 30 ατόμων που έχουν πεθάνει.  «Οσοι είναι ικανοί να καταλήξουν σε εκεχειρία με το Ιράν μπορούν επίσης να βάλουν τέλος στον πόλεμο στη Γάζα», ανακοίνωσε το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών, η κύρια ένωση συγγενών όσων απήχθησαν στη Γάζα. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ασκηθούν οι πιέσεις, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Νότια Γάζα χθες.  Πάντως ο ισραηλινός στρατός μετά τη σύγκρουση με το Ιράν, ανακοίνωσε ότι διευρύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, καθώς αντιτίθενται στην εκεχειρία στην περιοχή αυτή τα ακροδεξιά σιωνιστικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Καθώς οι συνθήκες διαβίωσης για τους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους στη Γάζα παραμένουν πολύ δύσκολες, έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν 30 εκατομμύρια δολάρια σε μια αμφιλεγόμενη ανθρωπιστική ομάδα που παρέχει βοήθεια στην περιοχή, παρά την ανησυχία ορισμένων αμερικανών αξιωματούχων για την προηγούμενη ανάλογη επιχείρηση που διήρκεσε έναν μήνα και τη δολοφονία Παλαιστινίων κοντά σε σημεία διανομής τροφίμων.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει εδώ και καιρό το Ανθρωπιστικό Ιδρυμα για τη Γάζα διπλωματικά, αλλά αυτή είναι η πρώτη γνωστή οικονομική συνεισφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον οργανισμό, ο οποίος χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές στρατιωτικές και υλικοτεχνικές εταιρείες για τη μεταφορά βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο για διανομή σε λεγόμενες ασφαλείς τοποθεσίες.