Η κοινή γνώμη είχε κουραστεί από το συριζαϊκό δράμα ήδη από το φθινόπωρο του 2023. Πλέον, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν να βλέπει κάποιο θέαμα. Και ο μοναδικός υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ και μήνες ασχολείται μόνο με τα εσωκομματικά του θέματα. Δυστυχώς, όμως, η εσωστρέφειά του έχει φτάσει σε τέτοιον βαθμό, ώστε δεν είναι πια αποκλειστικά δικό του ζήτημα. Εχει γίνει πρόβλημα για τη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θεσμικές υποχρεώσεις. Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας – έστω και με μικρότερο ποσοστό από εκείνα που είχαμε συνηθίσει να συγκεντρώνουν τα δεύτερα κόμματα στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Και σε κάθε Δημοκρατία η κυβέρνηση εκλέγεται για να κυβερνά και η αντιπολίτευση για να την ελέγχει κοινοβουλευτικά. Το μείζον αντιπολιτευόμενο κόμμα πρέπει να ασκεί τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί από το εκλογικό σώμα.

Σε μια τόσο πυκνή πολιτικά περίοδο, όπου η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή τη μία μετά την άλλη νομοθετική πρωτοβουλία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να ενεργοποιηθεί. Είναι ανάγκη να εστιάσει στον ρόλο του με σοβαρότητα. Οχι για χάρη των ποσοστών του αλλά για να μπορέσει να γίνει χρήσιμο. Γιατί τα κόμματα που δεν είναι χρήσιμα στους πολίτες και το πολίτευμα δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης.