Χωρίς τους αγρότες δεν υπάρχει τροφή: αυτό είναι το σύνθημα όλων των αγροτικών κινητοποιήσεων που εξελίσσονται αυτές τις μέρες στην Ευρώπη. Η ταυτόχρονη ενεργοποίησή τους, τα τρακτέρ στο Βερολίνο, στο Παρίσι και τη Λάρισα, αποδεικνύουν πως η ακρίβεια χτυπά τους παραγωγούς με τον ίδιο τρόπο που χτυπάει τους καταναλωτές. Οριζόντια. Κυρίως, πως οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα δεν υποκινούνται, όπως έχει τύχει συχνά στο παρελθόν, από κάθε πολιτικής λογής συνδικαλιστές – τα ζητήματα που τίθεται ενδιαφέρουν πραγματικά τον αγροτικό κόσμο.

Για την αντιμετώπισή τους, δεν αρκούν οι αποζημιώσεις που δόθηκαν μετά τις φυσικές καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Δεν αρκούν ούτε «μπαλώματα», αλλά μια ενιαία στρατηγική ανακούφισης σε όσους βλέπουν τις ενισχύσεις που προβλέπονταν μέχρι τώρα να μειώνονται και τα κόστη να ανεβαίνουν, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη δουλειά τους.

Η ευρωπαϊκή προστασία της πρωτογενούς παραγωγής είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά. Σε δύο δύσκολες περιόδους για την ΕΕ, την περίοδο της πανδημίας και τον πρώτο καιρό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις Βρυξέλλες αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικό είναι για την Ενωση να είναι αυτάρκης, να μη βασίζεται μόνο σε εισαγωγές. Ειδικά σε ένα τόσο ευάλωτο σύστημα όπως αυτό της μεταφοράς τροφίμων παγκοσμίως, το οποίο απειλείται να τιναχθεί στον αέρα από τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.