Χθες, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέδωσε στον στρατηγό Δημήτριο Χούπη. Το τελετουργικό τηρήθηκε κατά γράμμα. Ωστόσο, το μήνυμα που εστάλη σε όποιον παρακολούθησε την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πως αυτές μπαίνουν σε μια νέα εποχή. Για την ακρίβεια: εισέρχονται στην εποχή των νέων τεχνολογιών.

Ο νέος επικεφαλής του στρατεύματος αναφέρθηκε στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, τις αναδυόμενες απειλές με μη συμβατικά και παραδοσιακά χαρακτηριστικά, τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων και τη διείσδυση της τεχνολογίας που επιβάλλουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να μετασχηματιστούν και να προσαρμοστούν επιχειρησιακά και οργανωτικά – λαμβάνοντας φυσικά πάντα υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Τώρα που η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο προσκήνιο χάρη στα επιτεύγματά της στον τομέα της οικονομίας, έχει φτάσει η στιγμή να εξελιχθεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών ώστε να ενισχύσει την εθνική της ασφάλεια. Ο εκσυγχρονισμός πρέπει να αποτελεί στόχο και για έναν τόσο παραδοσιακό θεσμό όσο οι Ενοπλες Δυνάμεις. Γιατί μόνο προσαρμοζόμενες στο μέλλον, το οποίο είναι ήδη εδώ, θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους απέναντι στο έθνος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.