Το αστυνομικό δελτίο προσφέρει αυτές τις ημέρες μπόλικο υλικό: από τη γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη μέχρι την εκτέλεση στον Νέο Κόσμο, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σχεδόν καθημερινά απέναντι σε κάθε λογής εγκλήματα, τα οποία δεν κατάφερε κανείς να αποτρέψει. Το τελευταίο, η εν ψυχρώ δολοφονία, με μαφιόζικο τρόπο και με τη χρήση Καλάσνικοφ επί της ουσίας στο κέντρο της Αθήνας ήταν η τελευταία απόδειξη πως οι δείκτες εγκληματικότητας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν ανέβει στα ύψη.

Δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης το ζήτημα της ασφάλειας βρίσκεται πάντα σε υψηλή θέση στα θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο τους πολίτες, που το αντιλαμβάνονται πλέον ως κρίσιμο παράγοντα της καθημερινότητάς τους. Ούτε βέβαια είναι τυχαίο που το Μέγαρο Μαξίμου έχει αλλάξει τρεις φορές μέσα σε λίγους μήνες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διαπιστώνοντας πως σε αυτή τη θέση δεν μπορεί να τοποθετηθεί κάποιος απλώς και μόνο για να «βγουν» οι εσωκομματικές ισορροπίες. Χρειάζεται ικανότητα και αποτελεσματικότητα, πρώτα απ’ όλα όμως απαιτείται να ληφθούν γρήγορα οι ανάλογες αποφάσεις.

Είναι υποχρέωση της συντεταγμένης πολιτείας να βάλει ένα τέλος σε σκηνές που παραπέμπουν στην Αγρια Δύση. Οχι μόνο γιατί η ανασφάλεια μετριέται στην κάλπη, αλλά γιατί δεν γίνεται πια οι πολίτες να μετρούν δολοφονημένα πρόσωπα και σφαίρες πάνω σε παρμπρίζ.