Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση Κατάρ, ΗΠΑ και Αιγύπτου, προβλέπει παύση των εχθροπραξιών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με ταυτόχρονη απελευθέρωση γυναικών και παιδιών που κρατά ομήρους η τρομοκρατική οργάνωση και κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Οσα περιλαμβάνονται στο τελικό της κείμενο ήταν τα απαραίτητα πρώτα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Φυσικά, δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Είναι όμως μια εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς την κατεύθυνση, δηλαδή, μιας άλλης βιώσιμης συμφωνίας, η οποία θα τερματίσει τον πόλεμο και κυρίως θα θέσει τις βάσεις ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να προσέλθουν σε μια ειρηνευτική διαδικασία που θα καταλήξει σε ένα νέο modus vivendi στη Μέση Ανατολή.

Από την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχει γίνει πλέον σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι είναι επιτακτική ανάγκη κάτι να αλλάξει στην περιοχή. Η λήξη του πολέμου – όταν έρθει – σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια επιστροφή στην κατάσταση που ίσχυε ως τις 6 Οκτωβρίου.

Εχει φτάσει η ώρα να ξεκινήσουν ειλικρινά, και φυσικά επί τη βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι προσπάθειες για την επίλυση του Μεσανατολικού. Και η μόνη σοβαρή πρόταση πάνω στην οποία αυτές μπορούν να στηριχθούν είναι η συγκρότηση δύο κρατών.