Από την άλλη όχθη του Ατλαντικού ο συριζαίος αρχηγός ανακοίνωσε πως τον ρόλο της συντονίστριας των κομματικών think tanks – που θα έχει απευθείας αναφορά στον ίδιο – αναλαμβάνει μια υποστηρίκτρια της Αχτσιόγλου, η Διάνα Βουτυράκου. Εντάξει, έτσι συμβαίνει έπειτα από μια εσωκομματική μάχη. Αλλά και με τον Πολάκη και με τη Βουτυράκου είναι επέκεινα της σύγχυσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παράγει περισσότερη αμφισημία απ’ όση μπορεί να καταναλώσει ο μέσος ψηφοφόρος.

Επινέ

Το ΠΑΣΟΚ μόνο του ή ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του «δεν μπορούν να κρατήσουν χαλινάρια στη Δεξιά». Η διάγνωση ανήκει στον Χάρη Καστανίδη. Ως φάρμακο προτείνει τη συνολική επανίδρυση της Κεντροαριστεράς. Με ποια συστατικά θα φτιαχτεί αυτό; «Μπορεί να φτάσουμε σε ένα μετωπικό σχήμα στις ευρωεκλογές ή ακόμη και σε ένα ελληνικό Επινέ», σημείωσε. Επινέ υπό την καθοδήγηση πληγωμένων πολιτικών ναρκισσισμών της μιας και της άλλης πλευράς, πάντως, μοιάζει δύσκολο – αφού τα παλιά πρόσωπα αρνούνται να αποδεχθούν την παλαιότητά τους.

Ειλικρίνεια

«Για το δανειακό σκέλος (σ.σ.: του Ταμείου Ανάκαμψης) μπορεί το 45% να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς ο όγκος προφανώς είναι μεγαλύτερος στις μεγάλες επιχειρήσεις». Τάδε έφη σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών με θέμα την πορεία του Ταμείου ο Νίκος Παπαθανάσης. Αυτού του είδους η ειλικρίνεια δύσκολα θα εκτιμηθεί από μια επαγγελματική κατηγορία ψηφοφόρων που στήριξε και με τα δύο χέρια τη ΝΔ. Ισως τώρα νιώσει πως το ευεργετημένο κόμμα είναι αχάριστο.

Ευθύνη

Η απώλεια της Αθήνας κόστισε στην Κεντροδεξιά. Εξού και κάθε νεοδημοκράτης την εξηγεί διαφορετικά. Ο Στέλιος Πέτσας, π.χ., αποφάνθηκε ότι «ήταν ένα μήνυμα, ήταν μια προσωπική ευθύνη. Εχασε ο Μπακογιάννης και όχι η ΝΔ». Εντάξει, ο απερχόμενος δήμαρχος ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη έξω από το δημαρχείο την Κυριακή. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα μια βόλτα στην Πλατεία Βικτωρίας μαζί του μπήκε στο προεκλογικό πρόγραμμα στήριξης υποψηφίων του Πρωθυπουργού. Η ΝΔ τον πήρε πάνω της, δηλαδή.