Για τη στάση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών προβληματίζονται πολλά επιτελεία, καθώς – με τα ενισχυμένα ποσοστά που πέτυχε σε πολλούς δήμους και περιφέρειες – θεωρείται πως αποτελεί, λιγότερο ή περισσότερο, έναν από τους ρυθμιστικούς παράγοντες των αποτελεσμάτων. Για την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, βέβαια, η γραμμή είναι ξεκάθαρη και πάγια: συστήνουν λευκό ή άκυρο όπου δεν υπάρχει υποψήφιος του κόμματος. Με το επιχείρημα πως, εφόσον δεν μιλάμε για κάποια ακραία περίπτωση υποψηφίου (π.χ. ακροδεξιού), το ΚΚΕ θεωρεί ότι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να είναι αυστηρά πολιτικοποιημένες και άρα να μην ξεφεύγει από την αυτόνομη γραμμή του – που, όπως σημειώνουν στελέχη του, δείχνει σιγά σιγά να δικαιώνεται. Επιπλέον, η αποτίμηση που έκανε ο Περισσός στα εκλογικά αποτελέσματα κεντράρει τη στρατηγική τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί βλέπουν ότι το ΚΚΕ κέρδισε από διαρροές ψηφοφόρων από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Διόλου τυχαία, η Κεντρική Επιτροπή έδωσε ρητή γραμμή για κάλεσμα συμπόρευσης στον προοδευτικό κόσμο που είναι «απογοητευμένος από την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας», βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υφίστανται φθορά χωρίς να κεφαλαιοποιούν τη δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση.

Ντιμπέιτ για το ντιμπέιτ

Συμφώνησαν, τελικά, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Χάρης Δούκας στην πραγματοποίηση ενός ντιμπέιτ μεταξύ τους. Αλλά στο μεταξύ διαφωνούν για το ποιος ήταν υπέρ της διεξαγωγής του. Η μεν πλευρά Μπακογιάννη ξεκαθαρίζει ότι από τις 31 Αυγούστου, με επιστολή στον πρόεδρο της ΕΡΤ, είχε δηλώσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε τηλεμαχία. Η δε πλευρά Δούκα αντιτείνει ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ είχε επιμείνει και με δεύτερη επιστολή στις 27 Σεπτεμβρίου, χωρίς την ανταπόκριση του δημάρχου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αυτά πολύ λίγη σημασία θα έχουν αύριο το βράδυ, στις 9.15, όταν οι δυο τους θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στο στούντιο της Αγίας Παρασκευής.

Από την ένταση στη συναντίληψη

Συναντίληψη επετεύχθη χθες με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για το καθεστώς της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας στην Κύπρο. Επειτα από μια διαπραγμάτευση που κατέστη απαραίτητη από τα ανησυχητικά περιστατικά του Αυγούστου, όταν προσωπικό της κατοχικής δύναμης επιτέθηκε κατά μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που εμπόδισαν τη διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων εργασιών κατασκευής δρόμου που θα ένωνε το μεικτό χωριό με το κατεχόμενο Αρσος. Οπως μου έλεγε πηγή μου στην Κύπρο, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για όλες τις μεριές και για τις δύο κοινότητες, αφού με τα συμφωνηθέντα ο δρόμος που θα κατασκευαστεί τίθεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών κι έτσι διασφαλίζεται η νεκρή ζώνη και αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη πρόσβαση. Επιπλέον, η οδική διέλευση θα επιτρέψει την αστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θετικός οιωνός

Η παραπάνω συμφωνία πάντως έχει και μια σημαντική συμβολική αξία. Διότι, όπως σημειώνουν κυπριακές πηγές, το γεγονός ότι επρόκειτο για μια διαπραγμάτευση παραγωγική που πέτυχε μια κοινά αποδεκτή λύση, ήταν κι ένα θετικό σημάδι για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο διάδοχος στη γραμμή Μενέντεζ

Διάβασα με ενδιαφέρον ανάλυση και ρεπορτάζ της «Washington Post» που αναφερόταν στη στάση του Μπεν Κάρντιν, του διαδόχου του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Παρότι, λοιπόν, ο Κάρντιν είχε μια πολύ πιο ανοιχτή στάση για τη στρατηγική συνεργασία με την Αγκυρα, φαίνεται πως τώρα, ως αντικαταστάτης του Μενέντεζ, δεν θα αποκλίνει τελικά ιδιαίτερα από τη γραμμή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Δήλωσε ότι θα την εξετάσει «υπό όρους» και μόνο αν ικανοποιηθούν οι ρήτρες του Κογκρέσου για να μην αποτελούν απειλή προς την Ελλάδα και άλλες συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ.

Πράσινο φως για τα Black Hawk

Στο μεταξύ χθες, όπως μου έλεγε άνθρωπός μου που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, στο μεγάλο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ για συνεργαζόμενους φορείς και ιδιώτες (Association of the US Army), προέκυψε και μια είδηση ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος της Sikorsky, της αμερικανικής εταιρείας που κατασκευάζει τα γνωστά ελικόπτερα Black Hawk, ανακοίνωσε ότι το επίσημο αίτημα για την απόκτηση 49 ελικοπτέρων από την Ελλάδα είναι στο τελικό στάδιο της έγκρισής του. Πρόκειται για επίσημη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» που σας είχε ενημερώσει εγκαίρως τόσο για την αποστολή του αιτήματος όσο και για το ότι θα προχωρήσει άμεσα και θα είναι η πρώτη απαντητική επιστολή για εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα λάβει το ΓΕΕΘΑ από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.