Κάποιοι είχαν, και εξακολουθούν να έχουν, την άποψη ότι δεν βιαζόμαστε. Οτι πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν η φιλοδυτική στροφή του προέδρου Ερντογάν είναι ειλικρινής ή προσχηματική. Οτι, σε κάθε περίπτωση, το στάτους κβο εξυπηρετεί την Ελλάδα, αφού ενισχύονται οι αμυντικές της δυνατότητες και ανατρέπονται υπέρ της οι ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει σε διαφορετική σχολή. Γνωρίζει ότι ένας ηγέτης είναι ισχυρότερος στην αρχή της θητείας του. Αντιλαμβάνεται ότι η τουρκική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα και ότι ο Ερντογάν έχει ανάγκη τη Δύση για να τα λύσει. Καταγράφει τη σοβαρή μείωση των τουρκικών προκλήσεων τους τελευταίους μήνες και τολμά να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα. Να δηλώσει δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν θέλει απλώς να εξασφαλίσει ηρεμία και να αποφύγει εντάσεις, αλλά «να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς μας με την Τουρκία και, εφόσον συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη». Προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «μια τέτοια συμφωνία μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Είναι σαφές ότι η εκτίμηση αυτή του έλληνα Πρωθυπουργού έχει άμεση σχέση με τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους. Με άλλα λόγια, τα μηνύματα που έλαβε από την άλλη πλευρά είναι θετικά. Φυσικά δεν έχει ψευδαισθήσεις. Η Αγκυρα έχει επανειλημμένα υπαναχωρήσει από δεσμεύσεις της και ο λόγος της δεν πρέπει να λαμβάνεται τοις μετρητοίς: η Σουηδία νόμιζε ότι είχε εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή της για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι θα πρέπει να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο. Φαίνεται όμως πως στο ελληνοτουρκικό μέτωπο οι προοπτικές μιας «επανεκκίνησης» είναι αυτή τη φορά σοβαρές.

Και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η αντιπολίτευση, τόσο η αριστερή όσο και η δεξιά. Η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ιδιαίτερα στη ρευστή περίοδο που ζούμε, δεν αποτελεί κομματική, αλλά εθνική υπόθεση. Δεν προσφέρεται για λαϊκισμούς και λεονταρισμούς. Απαιτεί ψυχραιμία, ρεαλισμό και συναίνεση. Οπως είπε με άλλη ευκαιρία ο Πρωθυπουργός, «δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Iστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε».