H αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια αυτονόητη πράξη: για τις δύο διαδοχικές βαριές ήττες υπάρχουν ευθύνες και ο πρώτος που αναλαμβάνει την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο αρχηγός. Αυτό δεν καθιστά την απόφασή του λιγότερο γενναία: ο Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που πήρε το κόμμα του στο 3% και το έφερε στην κυβέρνηση, μπορούσε λοιπόν να το διαλύσει και να ιδρύσει άλλο, όπως μπορούσε και να συνεχίσει να παρακολουθεί την πτώση του γαντζωμένος στην καρέκλα του. Δύσκολα κάποιο στέλεχος θα τον αμφισβητούσε ανοιχτά. Αντ’ αυτού, προτίμησε να αποχωρήσει χωρίς αστερίσκους και να δρομολογήσει μια ταχεία διαδικασία διαδοχής. Για το καλό της παράταξης που πρέπει να επανιδρυθεί και για το καλό του τόπου που πρέπει να έχει μια ισχυρή αντιπολίτευση.

Η γενναιότητα των τελευταίων ημερών όμως δεν σβήνει την τοξικότητα των προηγούμενων ετών. Και την τοξικότητα αυτή ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο την ανέχθηκε, αλλά και την υπέθαλψε, πάντα στο όνομα της Αριστεράς και της υποτιθέμενης ηθικής ανωτερότητάς της. Ο Καμμένος δεν ήταν αναγκαίο κακό, αλλά στρατηγικός σύμμαχος. Ο Πολάκης δεν ήταν ένας αψύς, ιδιόρρυθμος και παρορμητικός Σφακιανός, αλλά ένα εργαλείο απαξίωσης και σπίλωσης του ιδεολογικού αντιπάλου. Το «συναρπαστικό ταξίδι» που έκανε ο Τσίπρας είχε στάσεις που κόστισαν σε ανθρώπους και κόντεψαν να κοστίσουν ακριβά και στον τόπο.

Το κλείσιμο του ιστορικού κύκλου στο οποίο αναφέρθηκε, έτσι, είναι βαρύ σε διδάγματα. Και η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει με τελείως διαφορετικούς όρους. Δεν αρκεί η ορθότερη ανάγνωση των νέων αντιθέσεων και των νέων ρευμάτων της κοινωνίας. Χρειάζεται επίσης ένα νέο ύφος και ένα νέο ήθος. Χρειάζεται λιγότερη αλαζονεία και περισσότερος σεβασμός. Τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα του τύπου «Ή εμείς ή αυτοί» πρέπει επιτέλους να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Οι προκλήσεις της εποχής, όπως η αντιμετώπιση των αυταρχικών καθεστώτων, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη, απαιτούν τόλμη, φαντασία και συνεργασία.

Και αυτό δεν αφορά ασφαλώς μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.