Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, χάνει τον πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας του και έχει γίνει πλέον ένας παρίας διεθνώς. Αυτό δήλωσε χθες ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο – αν και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς σε αυτή τη φάση εάν και κατά πόσο η «ανταρσία» του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της Wagner έχουν αποδυναμώσει περαιτέρω τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι τα επιτελεία των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζουν πλέον σοβαρά τα χειρότερα δυνατά σενάρια. «Ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο η μεγαλύτερη ανησυχία του Λευκού Οίκου είχε να κάνει με το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας εμφύλιος σε μια χώρα με πυρηνικά όπλα, τώρα είναι μήπως ο Πούτιν αρχίσει να σκέφτεται το αδιανόητο» σημείωσε χαρακτηριστικά στο «Politico» ο Ιβο Ντάλντερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Το σκηνικό της αβεβαιότητας που διαμορφώνεται ενέχει, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου με συμβατικά μέσα, αλλά και άλλα, ακόμη πιο φρικιαστικά και επικίνδυνα σενάρια. Οπως είναι, για παράδειγμα, ένα σαμποτάζ στους αντιδραστήρες του εργοστασίου παραγωγής ατομικής ενέργειας στη Ζαπορίζια ή ακόμη και η «τελική λύση», που δεν είναι άλλη από τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Εχουμε φτάσει στο σημείο του μέγιστου κινδύνου» προειδοποιεί ο Ντάλντερ. Ισχυρίζεται δε ότι στην περίπτωση που ο Πούτιν διαβεί τον Ρουβίκωνα, «οι ΗΠΑ και οι κυριότεροι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ πρέπει να επέμβουν άμεσα, επιβάλλοντας ένα γρήγορο και πλήρη τερματισμό του πολέμου, βοηθώντας την Ουκρανία να αποκαταστήσει τον έλεγχό της σε όλα της τα εδάφη».

Η κυρίως αντεπίθεση

δεν έχει ξεκινήσει

Για την ώρα, πάντως, παραμένει ασαφές ποια και πόσο μεγάλη θα είναι η επίπτωση στην εξέλιξη του πολέμου από την «ανταρσία» του Πριγκόζιν και την απομάκρυνση από τα πεδία των μαχών της πλειοψηφίας των δυνάμεων της Wagner. Το Κίεβο, από την πλευρά του, διά στόματος του υπουργού Αμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ διεμήνυσε πως οι επιχειρήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και η ανακατάληψη ενός αριθμού χωριών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας «δεν αποτελούν την κύρια φάση» της προαναγγελθείσας αντεπίθεσης.

«Οταν αυτή γίνει, θα το δείτε (…) Οι πάντες θα δουν τα πάντα» είπε στους «Financial Times», επαναλαμβάνοντας πως δεν έχουν μπει ακόμη στη μάχη όλες οι δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος, σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις εντός της Ρωσίας, τόνισε πως αποδεικνύουν την αδυναμία του καθεστώτος Πούτιν και τις παρομοίασε με μια χιονοστιβάδα. «Οσο μεγαλώνει τόσο πιο γρήγορα κινείται» είπε.