Η νέα κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος και αυτό δείχνει να το κατανοεί πρώτος ο Πρωθυπουργός, όπως κατέδειξαν το χθεσινό πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο και οι γραμμές που χαράχθηκαν. Ο χρόνος τρέχει και μαζί όλες εκείνες οι επείγουσες τομές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη χώρα. Το πλέγμα νομοσχεδίων που έρχονται συν οι στρατηγικές στοχεύσεις για το επόμενο διάστημα αφορούν και την καλύτερη ζωή των Ελλήνων αλλά και το σύνολο της πραγματικότητας της Ελλάδας και τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον. Η ευρεία πλειοψηφία που επιδοκίμασε και επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία σε δύο διαδοχικές εκλογικές μάχες είναι την ίδια στιγμή ένας παράγοντας επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου.

Η άλλη παράμετρος που δεν αφήνει περιθώρια καθυστερήσεων είναι η όλη ευρωπαϊκή και όχι μόνον κατάσταση που διαμορφώνει τους όρους για μια νέα οικονομία εξωστρεφή, δυναμική και με γνώμονα την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Αλληλένδετο με αυτό είναι το νέο κράτος και η ολοκλήρωση της ψηφιακής μεταρρύθμισης αλλά και οι αλλαγές που απαιτούνται σε Παιδεία και Υγεία.

Εισερχόμαστε σε κύκλο προκλήσεων αλλά η σημερινή κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της έχουν πλέον την εμπειρία και, πολύ περισσότερο, έχουν δοκιμαστεί σε περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων την προηγούμενη τετραετία. Καλώς, οι νέοι υπουργοί έπιασαν δουλειά και καλώς ετέθησαν οι στόχοι ανά χαρτοφυλάκιο. Τώρα θέλει στοχοπροσήλωση και ταχύτητα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, μόνον αποφασιστικότητα και μετρήσιμος οδικός χάρτης.