Η διαδρομή από τον Δημοτικό Κήπο στο Ρέθυμνο μέχρι την Πλατεία Μεϊντάνι, στα Ανώγεια, είναι κάτι παραπάνω από μία ώρα – ίσως και περισσότερο, γιατί ο δρόμος στα χωριά έχει στροφές και οι σωστοί οδηγοί παίρνουν τον χρόνο τους. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως χθες το βράδυ στις οκτώ οι κάτοικοι του Ρεθύμνου έπρεπε να διαλέξουν: είτε θα πήγαιναν να παρακολουθήσουν την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη είτε αυτή του Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που διεκδικούν το ίδιο πολιτικό ακροατήριο στην Κρήτη, βρέθηκαν την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, σε μία από τέσσερις περιφέρειες της Κρήτης. Καθόλου τυχαία, σ’ αυτήν όπου η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν μόλις 216 ψήφοι.

Στο Ρέθυμνο αντικατοπτρίζεται ίσως με τον πιο καθαρό τρόπο η μάχη για την ηγεμονία της Κεντροαριστεράς, την οποία διεκδικούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Η αλλαγή των συσχετισμών σε Ρέθυμνο και Λασίθι, με το ΠΑΣΟΚ να περνάει δεύτερο μετά τη ΝΔ, έφερε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. «Πάμε ξανά, δυνατά, να γίνουμε ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ (…) Βολεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης από μια αντιπολίτευση-χορηγό», είπε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τρεις μέρες θα μείνει ο Αλέξης Τσίπρας στο νησί, ξεκινώντας με τη σημερινή του παρουσία στο Ρέθυμνο, ευελπιστώντας να «γυρίσει» το αποτέλεσμα για το κόμμα του, συνεχίζοντας στο Ηράκλειο (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη δεύτερη θέση με απόσταση ασφαλείας, η οποία ωστόσο λόγω και εντοπιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη χρειάζεται προσοχή) και «κλείνοντας» την περιοδεία στο Λασίθι – την περιφέρεια όπου, σ’ αυτήν τη φάση, αναδεικνύονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά, η άτυπη «σύγκρουση» Τσίπρα – Ανδρουλάκη στην Κρήτη, συνεχίζεται και σε γεωγραφικό επίπεδο αύριο: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το πρωί θα βρίσκεται στο Γαζί Ηρακλείου και μετά θα κάνει βόλτα στην αγορά του Ηρακλείου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, στις δύο το μεσημέρι θα δει τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης στο Ηράκλειο και το απόγευμα διοργανώνει εκδήλωση για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης. Στην πραγματικότητα, ο ένας κυνηγάει τον άλλο, σε έναν αγώνα δρόμου για την επικράτηση στο νησί, που μπορεί να δείχνει τον δρόμο για την πανελλαδική τους επίδοση.

Οι διαρροές στα αριστερά

Στο πλαίσιο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν στην επόμενη κάλπη να θεωρηθούν από τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για αντιπολίτευση ως η βασική εναλλακτική επιλογή απέναντι στη ΝΔ – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει με το μέρος του τούς αριθμητικούς συσχετισμούς, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον αέρα ενός κόμματος που αύξησε τα ποσοστά του. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συσπειρώσεις και των δύο πλευρών, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, δεν είναι χαμηλές μεν, όμως δεν έχουν ξεπεράσει το 90%. Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στα μεταξύ τους ρεύματα, αλλά και στις σχέσεις τους με τα υπόλοιπα μικρότερα αριστερά κόμματα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της GPO, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές περίπου 4% προς την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην παίρνει από τον ΣΥΡΙΖΑ (οι εισροές του από την αξιωματική αντιπολίτευση φτάνουν μόλις το 1,5%) όμως κερδίζει 4% από τη μεριά του ΚΚΕ.

Αυτές οι μετακινήσεις επιβεβαιώνουν τη ρευστότητα του σκηνικού για όσους πολίτες δεν ανήκουν σε εκείνους που θα στηρίξουν εκ νέου τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι ψάχνουν την πιο κατάλληλη λύση ανάμεσα στις υπόλοιπες επιλογές τους. Αυτή τη φορά, στην εκλογική διαδικασία θα συμμετάσχει και η οικολογική συμμαχία Πράσινο-Μωβ, η οποία στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε αποκλειστεί από τον Αρειο Πάγο για τυπικούς λόγους και τα μέλη της οποίας είχαν κυρίως στηρίξει κεντροαριστερά κόμματα.