Ο νέος προεκλογικός χρόνος μέχρι την 25η Ιουνίου δεν θα έχει μόνο τη διαχείριση από μεριάς των νικητών, μα και των ηττημένων. Ο πρώτοι θα πρέπει με σεμνότητα και με σοβαρότητα να διαχειριστούν τον θρίαμβό τους και την καθολική επιδοκιμασία των πολιτών. Αυτό δεν είναι απλώς και μόνο αποδοχή του σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι και σαφής εντολή για διόρθωση των κακώς κειμένων, για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αλλά και για να μπουν οι βάσεις για μια σταθερή χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και νέας γεωπολιτικής δυναμικής. Οι ορίζοντες που ανοίγονται για την Ελλάδα τη φέρνουν σε ένα σταυροδρόμι προκλήσεων για τη νέα εποχή και για τα νέα στοιχήματα που θα την εξελίσσουν σε μια σύγχρονή χώρα.

Η παράταξη της ΝΔ έχει και αυτή την εντολή που θα επικυρωθεί στην επόμενη κάλπη και που θα περνάει προφανώς από την εκ νέου επιδοκιμασία της λαϊκής ετυμηγορίας. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα θέματα είναι πιο υπαρξιακά και πιο βαθιά. Ο χρόνος είναι λίγος και για να αποτιμήσει και για να εκφέρει το νέο του αφήγημα που όπως φάνηκε χθες από το μήνυμα του επικεφαλής του δεν έχει δυστυχώς την αυτοκριτική της διάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ευκαιρία να αναστοχαστεί πώς και γιατί διάβασε τόσο λάθος την ελληνική κοινωνία και επίσης να πείσει πως δεν είναι κόμμα ειδικού σκοπού, μα έστω και τώρα, μετά τη συντριβή, ένα θεσμικό κόμμα με σχέδιο. Δύσκολο, μα γόνιμο για το πολιτικό σκηνικό.