Oι δημοσκόποι έπεσαν τελικά έξω – αλλά όχι στην κατεύθυνση που εκτιμούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ήταν τελικά αισθητά μεγαλύτερο και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πολύ μικρότερο του αναμενομένου. Η διαφορά ανάμεσά τους ήταν συντριπτική. Και δίνει στον Πρωθυπουργό το δικαίωμα να υποστηρίξει ότι η εκστρατεία του με αίτημα την αυτοδυναμία δικαιώθηκε.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και στα αυτογκόλ που σημείωνε μέχρι και την τελευταία ημέρα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και το φλερτ με τη Χρυσή Αυγή. Η ήττα του δεν είναι συγκυριακή, αλλά στρατηγική. Ηττήθηκε η επένδυση του κόμματος στην απλή αναλογική: το κυβερνών κόμμα κόντεψε να κερδίσει ήδη από χθες την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία! Ηττήθηκαν οι προσωπικές επιθέσεις και τα χυδαία συνθήματα. Ηττήθηκε η προσπάθεια άλωσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πραγματοποιεί μια δυναμική επαναφορά στο πολιτικό σκηνικό. Ηττήθηκε ένα αφήγημα που στηριζόταν στην άρνηση, στην καταγγελία και στην πόλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγαγε χθες έναν θρίαμβο, τον οποίο ελπίζει βάσιμα να ολοκληρώσει σε έναν μήνα. Οι πολίτες ψήφισαν σταθερότητα και απέρριψαν τις περιπέτειες. Ψήφισαν ασφάλεια και απέρριψαν τον διχασμό. Ανανέωσαν με ηχηρό τρόπο την εμπιστοσύνη τους προς τη Νέα Δημοκρατία και τον ηγέτη της. Δεν έδωσαν όμως και λευκή επιταγή. Μαζί με τις μεταρρυθμίσεις και τη χρηστή διακυβέρνηση περιμένουν και να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα. Γιατί η εμπιστοσύνη είναι ένα στοίχημα καθημερινό. Και ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει.