Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σηκώνει θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη και παρουσιάζεται από τις κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν ως μονόδρομο για έναν γερασμένο πληθυσμό. Το Παρίσι έχει γίνει πεδίο διαδηλώσεων εδώ και μέρες, ενώ, σε μια ιστορική στιγμή, ακόμα και το Λούβρο αποκλείστηκε από τους συγκεντρωμένους. Στην Ελλάδα, τα όρια αυξήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω μνημονιακών επιταγών, όμως οι προβλέψεις λένε πως, αργά ή γρήγορα, λόγω του δημογραφικού προβλήματος, θα βρεθούμε μπροστά σε μια νέα αύξηση.

Μήπως ήρθε η ώρα να το πάρουμε αλλιώς; Μπορεί η αύξηση του προσδόκιμου ζωής να έχει αυξήσει και τα ποιοτικά παραγωγικά χρόνια, όμως κάποια στιγμή και η αύξηση των ορίων πρέπει να έχει και το δικό της όριο. Κανείς δεν ζει αιώνια, κανείς δεν αντέχει να δουλεύει ως τα βαθιά γεράματα. Κάποια στιγμή, το μέτρο δεν θα είναι πια ούτε ανεκτό, αλλά ούτε και επαρκές.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα μια μεγάλη έρευνα για τα όρια συνταξιοδότησης, για τους περιορισμούς και τις κοινωνικές αντιρρήσεις, αλλά και για τους εναλλακτικούς τρόπους που μπορεί να σωθεί ένα ασφαλιστικό σύστημα που πάσχει. Αν ισχύουν οι εκτιμήσεις είναι αναπόφευκτο πως το θέμα θα επιστρέψει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση και στη χώρα μας. Και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να είναι έτοιμες, προετοιμασμένες, με έξυπνες λύσεις που θα κοιτούν μπροστά, όχι πίσω.