Οσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και την αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε μια νέα, καλύτερη φάση. Δεν είναι βέβαιο πως αυτή θα κρατήσει για πάντα, όπως δεν είναι βέβαιη ούτε η κατάληξή της. Πρόκειται ωστόσο για μια νέα ευκαιρία, που έρχεται την κατάλληλη στιγμή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες χρειάζεται αργά βήματα, που φαίνονται και μέσα από ισχυρούς συμβολισμούς. Η ανταλλαγή υποστήριξης των υποψηφιοτήτων στον ΟΗΕ και τον IMO, η οποία ανακοινώθηκε χθες από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, είναι μια ακόμα κίνηση ενίσχυσης της θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν μέχρι να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, γιατί οι θέσεις των δύο πλευρών και οι διεκδικήσεις της Αγκυρας παραμένουν οι ίδιες που ήταν την περίοδο της έντασης. Δεν υπάρχει ωστόσο κανείς που να μη βλέπει πως το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Και παρότι υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να πυροδοτήσουν το κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται, η σημερινή κατάσταση λειτουργεί και ως «ασπίδα προστασίας» μέχρι τις κρίσιμες εκλογές τόσο στη μια όσο και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.