Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μετά το τρομερό δυστύχημα στα Τέμπη και τη μετάθεση των εκλογών για το τέλος της άνοιξης έχει ενταθεί η συζήτηση για το πιθανό ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στις κάλπες και το πώς θα επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα από αυτό. Τα ερωτήματα είναι πολλά: Θα ψηφίσουν οι νέοι; Θα απέχουν κοινά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έτσι ώστε να «κερδίσει» ο ένας ή ο άλλος παίκτης; Ποιον ευνοεί η μεγάλη ή η μικρή συμμετοχή;
Αυτό που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι μια - περαιτέρω - αύξηση της κρίσης εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα την προηγούμενη - τουλάχιστον - δεκαετία. Τόσο η μελέτη των ελληνικών εκλογών (από το 2009 ως το 2019 η συμμετοχή μειώθηκε περίπου 1,2 εκατ.), όσο όμως και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, δείχνει ότι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης συνεπάγεται και μείωση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογικές διαδικασίες.
Ωστόσο, τρία είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επικείμενης αναμέτρησης. Το πρώτο, ότι αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι προεξοφλούν ότι θα έχουμε και δεύτερες κάλπες, το ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει την πρώτη αναμέτρηση το εκλογικό σώμα. Θα συμμετέχει κανονικά ή κάποιο κομμάτι του θα απέχει; Αυτοί που θα συμμετέχουν θα ψηφίσουν «χαλαρά», έχοντας στο μυαλό τους ότι θα πάνε ξανά στις κάλπες σε περίπου 30 μέρες ή όχι; Μην ξεχνάμε ότι η απλή αναλογική «βοηθά» την ψήφο στα μικρότερα κόμματα.
Το δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στη σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας. Το πώς θα επηρεαστούν οι ψηφοφόροι στην απόφασή τους να πάνε ή όχι στις κάλπες αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Το 2007 όταν αντίστοιχα είχαμε εκλογές αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2004 μειώθηκε κατά 250.000 ψηφοφόρους.
Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει - όπως γράφεται - στο τέλος της άνοιξης και η δεύτερη - αν χρειαστεί - αρχές Ιουλίου. Πολλοί λένε ότι αν έχουμε εκλογές τον Ιούλιο αυτό θα ευνοήσει τη ΝΔ γιατί θα μειωθεί η συμμετοχή κυρίως στους νέους, οι οποίοι εργάζονται σε εποχικές δουλειές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ή επειδή θα είναι διακοπές. Διακοπές όμως δεν πάνε μόνο οι νέοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες - κυρίως συνταξιούχοι - φεύγουν και εκείνες από τα μεγάλα αστικά κέντρα στις αρχές του καλοκαιριού. Θα γυρίσουν για να ψηφίσουν; Το 2019 είχαμε ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου και εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου. Στις πρώτες η συμμετοχή ήταν 5.920.355, ενώ στις δεύτερες - με αποτέλεσμα προεξοφλημένο - ήταν 5.769.644.
Είναι προφανές ότι τα παραπάνω αποτελούν ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο για να προβλέψει κανείς το πού θα κινηθεί η συμμετοχή στις φετινές εκλογές. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι οι ψηφοφόροι θα σηκωθούν από τους καναπέδες ή από τις παραλίες, αν αισθανθούν ότι υπάρχει ουσιαστικό διακύβευμα. Είτε δηλαδή γιατί θα θελήσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση, είτε γιατί θα πειστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα, είτε γιατί θα θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα - κυρίως στις πρώτες κάλπες - στον δικομματσμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτοί που τελικά καθορίζουν το αποτέλεσμα είναι όσοι ψηφίζουν και όχι εκείνοι που απέχουν.
Ο Πέτρος Ιωαννίδης είναι πολιτικός αναλυτής της aboutpeople