Οσα ακούγονται μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου καταθέτουν οι μάρτυρες για την εθνική τραγωδία στο Μάτι συγκλονίζουν τους παράγοντες της δίκης, καθώς κι ολόκληρη την κοινή γνώμη. Οι δημοσιογραφικές λέξεις είναι ίσως πολύ λίγες για να περιγράψουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί εκεί – όπως δεν αρκούσαν για να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής η οποία συντελέστηκε το καλοκαίρι του 2018.

Κανείς δεν αμφέβαλε – από την πρώτη κιόλας στιγμή – για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, οι καταθέσεις των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, είδαν ζωντανούς να καίγονται και κατηγορήθηκαν κιόλας από τους κυβερνώντες εκείνης της εποχής ότι ως «καταπατητές» ευθύνονται για τις τραγικές συνέπειες της πυρκαγιάς επιβεβαιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο το συμπέρασμα στο οποίο κάθε σώφρων πολίτης είχε καταλήξει: πως το Μάτι δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ποτέ.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αναμφίβολα εδώ. Και φάνηκαν ήδη απ’ αυτήν την πυρκαγιά που σκότωσε 102 συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, όμως, εξαιτίας της έγινε απόλυτα κατανοητή κι η σημασία που έχει για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους η δυνατότητα της Πολιτείας να επιτελεί το έργο που της έχει ανατεθεί. Για να μη ζήσει καμία άλλη περιοχή αυτά που βίωσε το Μάτι οφείλει το κράτος να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο και οργανωμένο. Οχι μόνο την αντιπυρική περίοδο, αλλά 365 μέρες τον χρόνο.