Η Ρωσία δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη για τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ανοίγοντας τη διεθνή διάσκεψη δωρητών που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την Τρίτη. Υποσχέθηκε δε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια να παρασχεθεί βοήθεια στην κυβέρνηση της χώρας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των συνεχών ρωσικών πληγμάτων κατά των υποδομών της, στο φόντο της δήλωσης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι στις παρούσες συνθήκες, «οι γεννήτριες είναι εξίσου σημαντικές με τα τανκς». Οσο για το ποσό που έχει δεσμευθεί για τον χειμώνα φτάνει το ένα δισ. ευρώ και θα αρχίσει να διανέμεται άμεσα, με ευθύνη του Παρισιού.
Παρ’ όλα αυτά, αντί για ευγνωμοσύνη προς τον πρόεδρο της Γαλλίας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στο Κίεβο δείχνει να επικρατεί μάλλον καχυποψία. Κι αυτό διότι αρκετοί θεωρούν ότι παίζει σε δύο ταμπλό, κρατώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ενίοτε του «κλείνει το μάτι». Οπως συνέβη με τη θέση που εξέφρασε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όταν σε συνέντευξη που έδωσε είχε υποστηρίξει πως τη στιγμή που η Ρωσία αποφασίσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη εκ των προτέρων για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα πρέπει να της προσφέρει.
Non paper από εταίρους
Η αλήθεια είναι, μάλιστα, ότι αντιδράσεις για τη στάση του Μακρόν δεν υπάρχουν μόνο στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά και σε αρκετούς από τους εταίρους της Γαλλίας στην Ευρώπη. Για του λόγου το αληθές, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), η Πολωνία, η Σλοβακία και, ενδεχομένως, η Τσεχία, η οποία το τρέχον εξάμηνο ασκεί την περιοδική προεδρία της ΕΕ, διαμαρτυρήθηκαν επισήμως προς το Μέγαρο των Ηλυσίων, επιδίδοντας διάβημα στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών.
Βεβαίως, μετά τα όσα ακολούθησαν τις δηλώσεις του περί εγγυήσεων, τόσο ο Μακρόν όσο και συνεργάτες του επιχείρησαν να χαμηλώσουν τους τόνους και να αμβλύνουν τις εντυπώσεις. «Δεν νομίζω πως πρέπει να δημιουργούμε μεγάλο θέμα και αντιπαραθέσεις εκεί όπου δεν υπάρχουν», είπε ο ίδιος, στο περιθώριο πρόσφατης διάσκεψης της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια στην Αλβανία. Ωστόσο, η «διπλωματία του πολέμου» που μοιάζει να ακολουθεί, υποστηρίζοντας από τη μία πλευρά τις σκληρότερες κυρώσεις και, από την άλλη, τον διάλογο με «παράθυρο» στις παραχωρήσεις προς τη Μόσχα, είναι φανερό ότι ενοχλεί πολλούς. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που τα λόγια του Μακρόν προκαλούν αντιδράσεις, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και όταν υποστήριξε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει να τελειώσει με την «ταπείνωση της Ρωσίας».







