Το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Μαραθώνιο του Βισέ στο Μπέλμπουμ του Βελγίου, ο Γιο Σκόουνμπροουντ από την Ολλανδία κατέρριψε το θρυλικό παγκόσμιο ρεκόρ του μαραθωνίου για άνδρες άνω των 70+ του καναδού Εντ Γουίτλοκ κατά 29 δευτερόλεπτα, τρέχοντας τα 42,195 μ. σε 2:54:19.

Ο Σκόουνμπροουντ ξεκίνησε με στόχο να τρέξει κάτω από τις τρεις ώρες για να ολοκληρώσει τον… 75ο μαραθώνιο κάτω από τρίωρο, αλλά τα πράγματα πήγαν καλύτερα από ό,τι περίμενε. Ο χρόνος του όχι μόνο ξεπέρασε το επίσημο ρεκόρ του Γουίτλοκ (2:54:48), αλλά ακόμη και το ανεπίσημο του αμερικανού Τζιν Ντάικς (2:54:23) που δεν μέτρησε επειδή ο Μαραθώνιος του Τζάκσονβιλ το 2018 που έτρεξε αποδείχτηκε πως δεν είχε πιστοποίηση.

«Είμαι χαρούμενος που μπορώ να αποκαλώ τον εαυτό μου ως τον ταχύτερο δρομέα άνω των 70 ετών στον πλανήτη» έγραψε ο Σκόουνμπροουντ στο Ιnstagram του. Αυτό το ρεκόρ δεν είναι το πρώτο του. Ο 71χρονος κάτοικος του Μάαστριχτ έχει από το 2012 και το παγκόσμιο ρεκόρ των έξι ωρών για άνδρες άνω των 60 έχοντας κάνει σχεδόν 79 χλμ.

Κι όταν δεν τρέχει; Παίζει με τα εγγόνια του ή κάνει πεζοπορία στην ολλανδική ύπαιθρο.