Ολοι οι δρομείς, τόσο οι αρχάριοι όσο και οι «βετεράνοι», αντιμετωπίζουν συχνά σκαμπανεβάσματα στις συνήθειές τους όσον αφορά το τρέξιμο, την απόδοσή τους και γενικά την απόλαυση της δραστηριότητας. Αυτά τα «ζόρια» μπορεί να είναι εποχικά - όπως για παράδειγμα το να σηκωθείς από το κρεβάτι για να βγεις για τρέξιμο μια παγωμένη Κυριακή του Ιανουαρίου -, είτε καθημερινά - ο καναπές είναι για τους περισσότερους πολύ πιο ελκυστικός από μία δύσκολη προπόνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εξωτερική ενθάρρυνση μπορεί να είναι χρήσιμη για να ξεπεράσεις το εμπόδιο. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που ορισμένοι δρομείς επιλέγουν να βρουν έναν αξιόπιστο σύντροφο στο τρέξιμο. Οι Αμερικανοί τον λένε «running buddy», ας πούμε «δρομικό φιλαράκι». Στην ελληνική δρομική αργκό, οι περισσότεροι τον λέμε «συντρέχτη». Οχι μόνο επειδή είναι κάποιος που τρέχει μαζί σου, αλλά και επειδή σε συντρέχει, σου συμπαραστέκεται στις δυσκολίες της προπόνησης (και όχι μόνο).
Οι προπονήσεις μου για τους τελευταίους μαραθωνίους (με πλέον πρόσφατο αυτόν στο Μιλάνο, τον περασμένο μήνα) ήταν κατά κύριο λόγο μοναχικές. Κάτι τα ανάποδα «δημοσιογραφικά» ωράρια, κάτι η απόσταση και το επίπεδο στο οποίο βρίσκομαι, δεν μου επέτρεψαν να προετοιμαστώ παρέα με τους παλιούς μου συντρέχτες, τον Γιώργο ή την Κατερίνα. Και συνειδητοποίησα πόσο μου κόστισε. Λένε πολλοί ότι το τρέξιμο είναι άθλημα ατομικό. Κάποιοι το προτιμούν έτσι. Ομως δεν έχει σημασία σε ποιο επίπεδο εμπειρίας βρίσκεσαι - το να τρέχεις με παρέα έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Οι νέοι δρομείς μπορεί να αναζητούν κίνητρο και... κουβέντα για να κάνουν το τρέξιμο πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Ενας έμπειρος δρομέας μπορεί να χριάζετεται ένα «φιλαράκι στο τρέξιμο» για να τον βοηθήσει να πετύχει ταχύτερο ρυθμό ή συγκεκριμένο όγκο χιλιομέτρων. Οποιος κι αν είναι ο στόχος σου, το τρέξιμο με παρέα χτίζει κοινωνικοποίηση, επιβάλλει συνέπεια και επαναφέρει τον ενθουσιασμό στο τρέξιμο.
Πώς μπορώ να βρω έναν συντρέχτη;
Ειδικά αν είσαι ντροπαλός ή μοναχικός, το να βρεις κάποιον να τρέξεις μπορεί να φαίνεται σχεδόν τρομακτικό, αλλά είναι μεγάλες οι πιθανότητες ότι ένας συντρέχτης ή συντρέχτρια βρίσκεται ήδη στο δίκτυο των κοινωνικών σου επαφών. Εχεις έναν φίλο ή συγγενή ή γείτονα που του αρέσει να τρέχει; Να, αμέσως αμέσως, κάτι για αρχή. Αν αυτές οι πρώτες επιλογές δεν έχουν αποτελέσματα, βρες μία δρομική ομάδα στην περιοχή σου ή στα μέρη όπου συνηθίζεις να προπονείσαι. Τη δρομική άνθηση στην Ελλάδα που άρχισε από το 2010 (με έναυσμα τον επετειακό Μαραθώνιο της Αθήνας, για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, τότε ακόμη Κλασικό και όχι Αυθεντικό) ακολούθησε και η «έκρηξη» εκατοντάδων ερασιτεχνικών ή λιγότερο ερασιτεχνικών δρομικών ομάδων, πέρα από τους κλασικούς συλλόγους δρομέων. Ψάξε στη γειτονιά σου ή στο Ιντερνετ για τις συναντήσεις τους, γίνε εθελοντής σε κάποιον τοπικό αγώνα για να συναντήσεις ομοϊδεάτες. Το τοπικό εξειδικευμένο κατάστημα με είδη τρεξίματος μπορεί επίσης να σου δώσει πληροφορίες για δρομικές ομάδες ή ακόμη και να διαθέτει το ίδιο μία.
Τι θα κερδίσω από έναν συντρέχτη;
Αν δυσκολεύεσαι στο να βρεις κίνητρο, ή αν το τρέξιμο δεν σε συναρπάζει πια ή βαριέσαι τις ίδιες διαδρομές, μπορείς να επωφεληθείς από έναν συντρέχτη για να αλλάξεις λίγο τη ρουτίνα.
Κίνητρο
Συχνά οι δρομείς μπλοκάρουν και παθαίνουν τρελή άρνηση για να βγουν για προπόνηση, ειδικά όταν τους λείπει το κίνητρο, π.χ. ύστερα από έναν μεγάλο αγώνα ή όταν έξω κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη (καλομελέτα) και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βγεις να τρέξεις. Ενας συντρέχτης μπορεί να σε σπρώξει με τα λόγια του να μείνεις στον... σωστό δρόμο, ειδικά όταν ζορίζεσαι.
Κοινωνικοποίηση
Ενώ το τρέξιμο είναι συχνά ένα ατομικό άθλημα, το να τρέχεις σόλο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις μοναξιά. Είτε τρέχεις παρέα με τον καλύτερό σου φίλο είτε με μια νέα γνωριμία, το τρέξιμο με άλλο άτομο είναι βέβαιο ότι θα δώσει έναυσμα για κουβέντα και κοινωνικοποίηση. Ασε που η συζήτηση στο τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνεις τα χιλιόμετρα να περάσουν πιο γρήγορα και ακόμη να τα αισθάνεσαι πιο εύκολα. Η προσθήκη του κοινωνικού στοιχείου στην άσκηση είναι πιθανό να προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση από το άγχος. Mελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Διεθνή Επιθεώρηση Αντιμετώπισης του Στρες» διαπίστωσε ότι όσοι ασκούνται παρέα με κάποιον άλλον είναι πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχωμένοι μετά την άσκηση από εκείνους που ασκούνται μόνοι. Το τρέξιμο με συντρέχτη, λοιπόν, δεν είναι ωφέλιμο μόνο για το σώμα, αλλά και για τον νου.
Ασφάλεια
Από πρακτική άποψη, το τρέξιμο με έναν συντρέχτη ή ομάδα είναι ένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, εάν παραστεί ανάγκη. Σε περίπτωση που κάποιος από την παρέα είναι αφυδατωμένος, υπογλυκαιμικός ή τραυματιστεί ή πέσει, το να υπάρχουν άνθρωποι γύρω κάνουν τη βοήθεια πιο προσιτή. Το τρέξιμο με άλλους μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προστασία σε περίπτωση που προκύψει μια ανασφαλής κατάσταση, ιδιαίτερα αν τρέχεις νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν υπάρχουν λιγότεροι διαβάτες στον δρόμο.
Δέσμευση και συνέπεια
Οταν κάνεις μόνος σου κάτι - όπως ένα σόλο τρέξιμο - είναι εύκολο να ρίξεις άκυρο. Θα είναι λιγότερο πιθανό να ακυρώσεις μια προπόνηση όταν έχεις δώσει ραντεβού με τον συντρέχτη σου! Ενας συντρέχτης ή ομάδα τρεξίματος σε κρατά υπόλογο, βοηθώντας σε να είσαι συνεπής στο πρόγραμμά σου.
Φρέσκια οπτική
Το τρέξιμο μπορεί να είναι αρκετά μονότονο όταν γίνεται ρουτίνα. Η συνεργασία με έναν φίλο ή μια ομάδα μπορεί να σε βοηθήσει να σπάσει μέρος της. Είτε μοιράζεστε νέες διαδρομές, δίνετε συμβουλές για το δρομικό σας στυλ ή προτείνετε έναν αγώνα, οι συντρέχτες προσφέρουν μια νέα προοπτική σε ένα κοινό θέμα ενδιαφέροντος. Καθώς αναπτύσσεις εμπιστοσύνη στον συντρέχτη σου, εκείνος/η μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή συμβουλών και υποστήριξης.
Επίτευξη στόχων
Το να έχεις έναν σύντροφο στην προπόνηση θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου στο τρέξιμο. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, παρατηρεί η ιστοσελίδα VerywellFit.com, συνέκρινε τα οφέλη της άσκησης σε άτομα που ασκούνταν μόνα τους σε σύγκριση με μια ομάδα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ομαδική άσκηση συσχετίστηκε με μεγαλύτερη φυσιολογική επίδραση καθώς και με ποιότητα ζωής. Το τρέξιμο με έναν φίλο μπορεί να σε σπρώξει να τρέξεις λίγο πιο δυνατά και πιο γρήγορα για να σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μοιράζεσαι το επίτευγμά σου με τον άνθρωπο που σε βοήθησε να φτάσεις εκεί.
Τι πρέπει να ψάξω σε έναν συντρέχτη;
Για να βρεις έναν ιδανικό συντρέχτη, σκέψου αρχικά τι είδους δρομέας είσαι και τι θέλεις να πετύχεις στο δρομικό σου ταξίδι, προτείνει η αμερικανίδα διατροφολόγος και έμπειρη δρομέας Ρεμπέκα Τζάσπαν, στην ιστοσελίδα VerywellFit.com.
* Παρόμοιοι στόχοι
Εάν προπονείσαι για έναν μαραθώνιο, θες να βρεις κάποιον με παρόμοιο στόχο ή σύνολο δεξιοτήτων. Μοιράσου τους στόχους σου με τον πιθανό δρομικό σου σύντροφο για να καθορίσετε τι είδους προπονήσεις μπορείτε να κάνετε μαζί.
* Παρόμοιος ρυθμός
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις το pace με το οποίο συνήθως προπονείσαι και να βεβαιωθείς ότι ο συντρέχτης σου δεν θα σε επιβραδύνει ή θα σε πιέσει πολύ. Ενώ μπορεί να θέλεις κάποιον που θα σε τραβήξει να τρέξεις πιο γρήγορα ή περισσότερο, στην πραγματικότητα θα αξιοποιήσεις στο έπακρο το τρέξιμο παρέα με κάποιον που είναι σχετικά παρόμοιος δρομέας με εσένα.
* Παρόμοιο πρόγραμμα
Προφανώς και είναι σημαντικό να βρεις κάποιον με πρόγραμμα που συμπίπτει με το δικό σου. Προσδιόρισε αν προτιμάς να τρέχεις π.χ. νωρίς το πρωί ή αν η καλύτερη ώρα για σένα είναι μετά τη δουλειά. Αυτό θα διευκολύνει την εύρεση ενός συντρέχτη με τον οποίο μπορείτε να τρέχετε ταυτόχρονα.