Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μια σειρά από ερωτήματα προέκυψαν χθες μέσα στον κακό χαμό που δημιουργήθηκε με την αιφνιδιαστική βιντεοσκοπημένη παρέμβαση των δύο μελών του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή, εν τω μέσω της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με πηγές της Βουλής, η επιθυμία να προβληθούν τα εμβόλιμα βίντεο γνωστοποιήθηκε στην ελληνική πλευρά δέκα λεπτά μόλις πριν από τη σύνδεση με την πλατφόρμα μέσω της οποίας είχε κανονιστεί η διαδικτυακή επικοινωνία. Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλές ημέρες υπήρχαν διαρκείς επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ Βουλής και ουκρανικής πρεσβείας για την οργάνωση της διαδικασίας, έθεσε τους αρμοδίους μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.
Κανονισμός στον αέρα
Οπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, το ότι το έμαθαν στο πάρα πέντε δημιούργησε αμηχανία για το πώς πρέπει να το χειριστούν κι αν ήταν σωστό να το «λογοκρίνουν» με κίνδυνο να ακυρωθεί ολόκληρη η ομιλία Ζελένσκι, η οποία τα είχε ενσωματώσει. Με την παρέμβαση αυτή, πέραν του συμβολισμού, τέθηκε και ζήτημα τήρησης του Κανονισμού της Βουλής καθώς το άρθρο 62Α αναφέρει ότι στο Σώμα μπορούν να μιλήσουν μόνο «αρχηγοί κρατών, πρόεδροι κυβερνήσεων και προσωπικότητες διεθνούς κύρους» αφού προηγηθεί «πρόταση του Προέδρου της Βουλής, γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων κι απόφαση της Ολομέλειας».
Αγνοια για το Τάγμα...
Μια δεύτερη λεπτομέρεια που δεν είχε γίνει γνωστή ως χθες είναι ότι την όλη διαχείριση της σύνδεσης και των διερμηνειών είχε αναλάβει ιδιωτική ελληνική εταιρεία, στην οποία εστάλησαν από την ουκρανική πλευρά τα δύο βίντεο. Οταν μάλιστα ρώτησαν τους Ουκρανούς τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις, τους ειπώθηκε ότι θα αναφέρονταν στις τραγικές συνθήκες του πολέμου στη Μαριούπολη και στις θηριωδίες των ρώσων εισβολέων. Περί Τάγματος Αζόφ δεν ειπώθηκε τίποτα από ουκρανικής πλευράς, κίνηση που κάποιοι εξέλαβαν ως «παγίδευση» της ελληνικής πλευράς. Κι εξηγεί την «παγωμάρα» που έπεσε στην αίθουσα όταν άκουσαν τον πρώτο εκ των δύο ομιλητών από τη Μαριούπολη να λέει ότι υπερασπίζεται την πόλη μέσα από το Αζόφ.
Μετάφραση μέσω... Λονδίνου
Μια τελευταία λεπτομέρεια επίσης είναι ο τρόπος που έγινε η διερμηνεία της ομιλίας, η οποία ήταν, σε κάποιες στιγμές της, αμήχανη και με κενά. Η εταιρεία είχε επιλέξει δύο μεταφραστές που βρίσκονταν στο Λονδίνο και οι οποίοι μετέφραζαν από τα ουκρανικά στα αγγλικά. Είχε και άλλους δύο μεταφραστές στην Αθήνα, που είχαν αναλάβει τη διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά. Κι όλα αυτά επειδή δεν βρέθηκε, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, από κρατική αρμόδια υπηρεσία ένας επίσημος μεταφραστής…
Φωνές στη Διάσκεψη
Στη Διάσκεψη των Προέδρων υπήρξαν αντιδράσεις. Η Ολγα Γεροβασίλη άσκησε δριμεία κριτική προς τον Κώστα Τασούλα ότι «δεν έλεγξαν το περιεχόμενο των βίντεο», σημειώνοντας ότι θα έπρεπε στο τέλος της διαδικασίας να εκφράσει κι ο Πρόεδρος τη δυσαρέσκειά του, παρότι του αναγνώρισε σε προσωπικό επίπεδο ότι αιφνιδιάστηκε. Η Γεροβασίλη μάλιστα, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έκανε μια αιχμή και για τον Ζελένσκι, σχολιάζοντας ότι αυτός προφανώς γνώριζε το περιεχόμενο των ομιλιών των δύο «μαχητών».
Καμία παρέμβαση
Ο Τασούλας πάντως επέμεινε ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί η «μεγάλη εικόνα», που ήταν όσα μετέφερε με την ομιλία του ο ουκρανός πρόεδρος. Εξού κι ήταν φειδωλός στα σχόλια για τις βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι το μέλος του Αζόφ «προφανώς θα μπορούσε να μην εμφανιστεί». Επέμεινε ωστόσο ότι «δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να παρέμβουμε στην παρουσίαση του κ. Ζελένσκι κι ούτε είχαμε τον χρόνο».
Δυσαρέσκεια και στη Λευκωσία
Η ένταση αυτή έφτασε ως την Κύπρο, με το ΑΚΕΛ να ανακοινώνει μετά την εμφάνιση Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο την απόφασή του να μην παραστεί στην ομιλία του ουκρανού προέδρου που ακολούθησε στην κυπριακή Βουλή χθες το απόγευμα. Τελικά, και από αυτήν την ομιλία περίσσεψε η δυσαρέσκεια εξαιτίας της επιλογής του Ζελένσκι να μην κάνει καμία αναφορά στο Κυπριακό. Το γεγονός δεν πέρασε ασχολίαστο από την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία άφησε μια διακριτική αιχμή λέγοντάς του «καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνετε», διότι «η ίδια εισβολή αλλά με άλλους πρωταγωνιστές συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία».
Βολές από Αναστασιάδη
Λιγότερο διακριτικός ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βγαίνοντας από την αίθουσα της Ολομέλειας δήλωσε πως «μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων».