Σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν υπάρχει πια. Για την ακρίβεια, τα πλέον επίσημα χείλη έχουν προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών, θέτοντας ως ορίζοντα το τέλος της άνοιξης του 2023. Τι εμποδίζει λοιπόν όλους τους αρμοδίους να επικεντρωθούν και πάλι στο έργο τους;

Η Ελλάδα, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης, βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες κρίσεις, που δημιουργούν μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας για την οποία όλοι, κοινωνία και πολιτικό σύστημα, πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι – το είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει πως η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια μιας δεκατετράμηνης προεκλογικής περιόδου. Την ίδια ανάγκη δεν φαίνεται πως την έχουν συνειδητοποιήσει όλοι. Ακόμα και ορισμένοι υπουργοί δείχνουν να έχουν κατεβάσει τα στιλό και ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την προσωπική τους προβολή, τις δημοσκοπικές μετρήσεις που τους αφορούν και τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Δεν βρισκόμαστε σε περίοδο κανονικότητας, ούτε μπορεί κανείς να φέρεται λες και δεν κατανοεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να προετοιμάζεται για τις εκλογές που θα έρθουν, ακόμα κι αυτή όμως κάποια στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αμηχανία της πραγματικότητας. Κανείς δεν αντέχει τους διαρκώς ανεβασμένους τόνους, ούτε καν αυτός που τους ανεβάζει. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει καν αυτή την άνεση, γιατί το βάρος της ευθύνης πέφτει πάνω της. Εχει δουλειά μπροστά της και από αυτή τη δουλειά θα κριθούν όλοι, όταν έρθει η ώρα.