Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Διά της διπλωματικής οδού θα προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες για την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, με πιθανότερη την Πέμπτη. Οπως σας έγραφα προχθές, η πρόσκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις από το Κοινοβούλιο, έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν όταν ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Ζελένσκι, μαθαίνω, είπε αμέσως ναι. Εξάλλου σας θυμίζω ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει απευθυνθεί σε πολλά εθνικά Κοινοβούλια και σε ολομέλειες διεθνών οργανισμών. Κι επιλέγει πάντα να προσαρμόζει τις ομιλίες του ανάλογα με το κοινό, κάνοντας παραπομπές στην ιστορία της κάθε χώρας, οπότε θα έχει ένα ενδιαφέρον τι θα επιλέξει να πει για την Ελλάδα.
Ραντεβού με τον πρεσβευτή
Το θέμα από εκεί και πέρα αφέθηκε στα χέρια του προέδρου της Βουλής - και ο Κώστας Τασούλας έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές με την ουκρανική πρεσβεία και τον πρεσβευτή Σεργκίι Σουτένκο, για τις απαραίτητες συνεννοήσεις. Οι πληροφορίες μου λένε ότι η ακριβής ημερομηνία θα κλειδώσει σήμερα σε συνάντηση που θα έχουν στη Βουλή. Παράλληλα θα τακτοποιηθούν και τα εκκρεμή τεχνικά ζητήματα που αφορούν, κυρίως, τη διερμηνεία της. Ως προς τα άλλα διαδικαστικά, ο Ζελένσκι θα μιλήσει για περίπου 20 λεπτά, με ψηφιακή μετάδοση, μέσω του συστήματος με τις οθόνες που έχει τοποθετηθεί από την αρχή της πανδημίας στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ η ομιλία θα μεταδίδεται και ζωντανά τηλεοπτικά.
Παραμένει επίτιμος διδάκτορας
Σας έχω από καιρό επισημάνει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τιμηθεί με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από δυο ελληνικά πανεπιστήμια, το Αθηνών και το Πελοποννήσου. Με ρώτησε, λοιπόν, φίλος της στήλης αν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, κάποιο σχόλιο έστω από την πλευρά των διοικήσεων των πανεπιστημίων αυτών, για τους τίτλους του ρώσου προέδρου μετά από όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν στην Ουκρανία. Ρώτησα κι έμαθα τα εξής: Ενώ πηγές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχαν σχολιάσει ότι «προσανατολίζονται» στην αφαίρεση του τιμητικού διδακτορικού, δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια. Στο ΕΚΠΑ, από την άλλη, τη σιωπή έσπασε ένα μόνο μέλος της Συγκλήτου, μια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής, η οποία υπέβαλλε αίτημα να αφαιρεθεί ο τίτλος, περιμένοντας ότι θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίασή της. Ομως, από ό,τι μου λένε, δεν εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξή της. Προφανώς μερικοί και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, δεν βιάζονται να καταδικάσουν τον Πούτιν στην πράξη...
Διπλή αποστολή στη Θεσσαλονίκη
Σε προσυνεδριακούς ρυθμούς έχουν αρχίσει να κινούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής - αν και τα εσωκομματικά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ δεν παράγουν έντονες συγκινήσεις, σε αντίθεση με τις κόντρες της Κουμουνδούρου. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζονται αυτή την εβδομάδα να ανέβουν στον Βορρά. Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει στο πρώτο «γαλάζιο» προσυνέδριο. Την ίδια ημέρα θα βρίσκεται στην πόλη και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για συναντήσεις και περιοδείες, ενώ την Κυριακή θα μιλήσει στο πρώτο περιφερειακό προσυνέδριο του κόμματος, που θα έχει ως θέμα τη δημόσια υγεία. Από αυτό το βήμα αναμένεται και μια πρόγευση από το σχέδιο της Χαριλάου Τρικούπη για το «νέο ΕΣΥ». Το θεωρώ μάλλον απίθανο να συναντηθούν οι δρόμοι τους το Σάββατο, αλλά στελέχη της Πειραιώς και της Χαριλάου Τρικούπη είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν σε διπλανά τραπέζια σε ουζερί και καφετέριες...
Στοχοποιούν τον πρώην της Frontex
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει να φτάσει ο πρώην επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά της διαφθοράς (OLAF) για την υπόθεση των καταγγελλομένων επαναπροωθήσεων. Ορισμένες εκ των οποίων, θυμίζω, μας αφορούν. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από ευρωβουλευτές να καλέσουν τον Λεζερί σε ακρόαση και να δοθεί στη δημοσιότητα άμεσα, ακόμη κι αυτή την εβδομάδα, το πόρισμα της έρευνας το οποίο, φημολογείται, ότι «στοχοποιεί» τον πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων, καθώς του επιρρίπτονται ευθύνες με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι έβαζε σοβαρές καταγγελίες στο συρτάρι.