Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Εντεκα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ημέρα που χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου απαιτώντας «Ψωμί, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη»! Οι διαδηλωτές δεν γνώριζαν ότι αυτό θα αποτελούσε την αρχή ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού, ο οποίος 18 ημέρες αργότερα θα οδηγούσε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που βρισκόταν στην εξουσία επί 40 χρόνια. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά οι περισσότεροι Αιγύπτιοι θεωρούν ότι τα συνθήματα εκείνων των ημερών ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Για τους ακτιβιστές της πλατείας Ταχρίρ, η επέτειος της 25ης Ιανουαρίου αποτελεί μια αφορμή να θυμηθούν τις ταραγμένες ημέρες που ακολούθησαν αλλά και για να διαπιστώσουν πως ακόμα βρίσκεται μπροστά τους «ένα αβέβαιο μέλλον».
Μόλις μία εβδομάδα πριν από την 11η επέτειο της εξέγερσης το αραβικό hashtag #Erhal_ya Sisi (Φύγε Σίσι) ήταν κυρίαρχο στα αιγυπτιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργήθηκε ως απάντηση στην απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ότι θα αποχωρήσει όταν του το ζητήσουν οι αιγύπτιοι πολίτες. Ο Σίσι έδωσε την υπόσχεση όταν τον ρώτησαν ξένοι δημοσιογράφοι για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ Νεότητας, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ ελ Σέιχ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις επικρίσεις προς την κυβέρνησή του για χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, εξαφανίσεις καθώς και περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, ο Σίσι είπε ότι ήταν πρόθυμος να ζητήσει από μια ανεξάρτητη επιτροπή νεολαίας (από το φόρουμ) να εξετάσει τους ισχυρισμούς και να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της. Αρνήθηκε δε όλες τις κατηγορίες.
Ο Σίσι πρόσθεσε ότι ήταν πρόθυμος να διεξαγάγει εκλογές σε ετήσια βάση με διεθνείς παρατηρητές «με την προϋπόθεση ότι θα χρηματοδοτήσετε το κόστος της διοργάνωσης αυτών των εκλογών». Αν και δεν ήταν και πάλι σαφές σε ποιον απευθυνόταν ο Σίσι, πιθανότατα εννοούσε τα κράτη δωρητές και τους διεθνείς εταίρους. Ο αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να καλύψει τις ανάγκες της και ότι οι Αρχές θα αποτύχουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πολιτών εάν ξεσπάσουν διαδηλώσεις.
Ενας νόμος κατά των διαδηλώσεων θεσπίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Αντλι Μανσούρ το 2013, δίνοντας στο υπουργείο Εσωτερικών το δικαίωμα να ακυρώσει ή να αναβάλει οποιαδήποτε διαμαρτυρία εάν το υπουργείο κρίνει ότι οι διαδηλωτές θα παραβίαζαν τον νόμο. Ο νόμος απαιτεί επίσης ειδικές άδειες από τις Αρχές για κάθε διαμαρτυρία που περιλαμβάνει περισσότερα από 10 άτομα.
Τις δηλώσεις του Σίσι ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί αποκάλεσαν τον Σίσι «ψεύτη», αντιτείνοντας ότι 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται στις αιγυπτιακές φυλακές, και υπενθύμισαν ότι η Αίγυπτος, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, «θεωρείται η τρίτη χειρότερη χώρα στον κόσμο στις συλλήψεις δημοσιογράφων μετά την Τουρκία και την Κίνα».
Τον Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει την εικόνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, η Αίγυπτος ξεκίνησε μια Εθνική Στρατηγική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιγράφοντας έναν κατάλογο στόχων που πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Χαιρετίστηκε ως «ορόσημο» από τον Σίσι, αλλά το έγγραφο απορρίφθηκε από τους αιγύπτιους υπερασπιστές των δικαιωμάτων ως μέσο για να «εκτρέψει τη διεθνή κριτική». Ο Μοχάμεντ Ζαρί, διευθυντής στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καΐρου, τόνισε ότι «βρισκόμαστε μάρτυρες μιας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων άνευ προηγουμένου στην ιστορία της χώρας, χωρίς πραγματική πολιτική βούληση να βελτιωθεί η κακή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας».