Το τελευταίο μίλι για την άρση της περιπέτειας με την πανδημία φαίνεται πως διαρκεί πολύ, αλλά είναι και το πιο κρίσιμο. Ολα μπορούν εξάλλου να ανατραπούν την τελευταία στιγμή και η δημόσια Υγεία, και άρα η ίδια η ζωή μας, να δυναμιτιστεί με απρόβλεπτες συνέπειες. Κι όμως, τώρα, εργαλεία και όπλα έχουμε. Μπορούμε να είμαστε θωρακισμένοι για την επανεκκίνηση του τουρισμού αλλά και του συνόλου της καθημερινότητάς μας. Η ατομική με τη συλλογική ευθύνη τέμνονται στο πιο κρίσιμο σημείο και δεν επιτρέπεται ολιγωρία σε κανένα από τα δύο μέρη.

Οι εικόνες του Σαββατοκύριακου από πλατείες αλλά και παραλίες δείχνουν τα όρια του κόσμου, που βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμά τον ιό και να δείχνει ανευθυνότητα και κυνισμό. Κλειδί εδώ, πέραν της πειθαρχίας του πληθυσμού, είναι η ταχύτατη ροή εμβολιασμών. Βήματα έχουν γίνει, εμβολιαστικά κέντρα έχουν ήδη ανοίξει, όλοι μιλούν για την εξαιρετική διαδικασία. Πρέπει όμως να επιταχύνουμε. Από εδώ περνούν εξάλλου η διαμόρφωση τείχους άμυνας και η ανοσία, πολυπόθητη και αναγκαία, για να αντέξει το ΕΣΥ, για να σωθεί κόσμος και ευπαθείς ομάδες.

Σε καμία περίπτωση βέβαια ο εμβολιασμός δεν πρέπει να συνοδευτεί από χαλάρωση. Η μάχη είναι αλυσιδωτή, βήμα βήμα πάμε στην έξοδο του τούνελ. Και επειδή το Πάσχα είναι προ των πυλών, απαιτείται ένα σφιχτό και συγκροτημένο σχέδιο με γρήγορες αποφάσεις της κυβέρνησης, που δεν θα έχει ασάφειες ως προς τα μέτρα και τους κινδύνους, αλλά και τις θυσίες που ακόμη απαιτούνται.