Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τη δεκαετία του 1980 οι μονομαχίες τους (ιδιαίτερα στο ύπτιο) είχαν αφήσει εποχή. Η αντιπαλότητα μεγάλη (Αρης - ΠΑΟΚ), αλλά το ίδιο ισχυροί ήταν και οι δεσμοί φιλίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ της κολυμβήτριας του Αρη Κατερίνας Καραγιάννη και της κολυμβήτριας του ΠΑΟΚ Κατερίνας Κλέπκου.
Η συνύπαρξή τους - ιδιαίτερα - στην εθνική ομάδα αλλά και οι μεγάλες μάχες τους είτε στο Ζάππειο, είτε στο Ιλίσιο Κολυμβητήριο, είτε σε αυτό της Θεσσαλονίκης, το Ποσειδώνιο, έγραψαν Ιστορία.
Οι δύο κυρίες της ελληνικής κολύμβησης επιχειρούν να ξαναγράψουν Ιστορία παίρνοντας την... ασίστ που έδωσε η Σοφία Μπεκατώρου με την καταγγελία της και έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα από αθλήτριες του υγρού στίβου, με την ανταπόκριση να είναι απίστευτη (κοντά στις 1.200 αθλήτριες ήδη!).
Το σύνθημά τους είναι «Κανείς φοβισμένος, κανείς ατιμώρητος» καθώς όπως λένε στο μήνυμά τους με μια φωνή: «Στην Ελλάδα μας, όπου όλα είτε πηγαίνουν απελπιστικά αργά είτε βρίσκουν δρόμους διαφυγής, η ιστορία της Σοφίας δημιούργησε σιγά σιγά μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, ικανή να ταρακουνήσει την εφησυχασμένη μας κοινωνία, και έγινε η αφορμή να αρχίσει να "ξεβρωμίζει" λίγο ο τόπος.
Θέλουμε τα πράγματα να διορθωθούν, οι άνθρωποι που δέχονται τέτοιου είδους επιθέσεις να μιλάνε και οι επιτιθέμενοι να δέχονται ποινές ανάλογες των πράξεών τους».
Να προστατεύσουμε το αγαθό του αθλητισμού
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», εξηγούν τους λόγους που άρχισαν αυτή την προσπάθεια:
«Με αφορμή την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, αποφασίσαμε με την Κατερίνα Κλέπκου ότι χρειάζεται να προστατεύσουμε τον χώρο και τις νέες αθλήτριες, όχι μόνο στην κολύμβηση, αλλά γενικότερα στον αθλητισμό, ώστε να έχουν το θάρρος να καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά. Ετσι, θα προστατεύσουμε τον αθλητισμό που βάλλεται από τέτοια φαινόμενα δυστυχώς. Τα βιώματά μας από τον αθλητισμό μάς βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να κάνουμε και οι δύο τις οικογένειές μας, έχοντας από δύο παιδιά», τονίζει η Κατερίνα Καραγιάννη και προσθέτει:
«Ουσιαστικά αυτή η κίνηση απευθύνεται και στους γονείς που έχουν μικρά παιδιά, έχουν κλονιστεί και λένε: "Πώς θα πάω εγώ το παιδί μου στον αθλητισμό όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα;". Και έτσι χάνεται η πραγματική ουσία του αθλητισμού που είναι να δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, να τα βοηθάει να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, να έχουν καλή υγεία και να τα εντάσσει με τον καλύτερο τρόπο στην κοινωνία, να τα βοηθάει στην κοινωνικοποίησή τους.
Επίσης στη Βουλή θα κατατεθεί ένα αθλητικό νομοσχέδιο. Θέλουμε να δούμε λοιπόν μήπως έχει σημαντικές ελλείψεις, όπου όντας άνθρωποι με βιώματα αθλητικά χρειάζεται να βοηθήσουμε με την εμπειρία μας για να καλυφθούν. Γι' αυτό ενεργοποιούμε 1.200 πρώην αθλήτριες, νυν αθλήτριες, μάνες αθλήτριες και καλούμε και από άλλα αθλήματα τους αθλητές και τις αθλήτριες να δημιουργήσουν ανάλογες κοινότητες με κοινό στόχο να προστατεύσουμε ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι ο αθλητισμός. Θέλει δύναμη μια τέτοια απόφαση, να πει κάποια αθλήτρια τι της συνέβη. Γιατί αλλιώς θα το κουβαλάει για μια ζωή μαζί της και εκεί πρέπει να έχει μεγάλη υποστηρικτική δύναμη από εμάς και όχι μόνο για το ότι βρήκε το θάρρος να μιλήσει» λέει η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και καταλήγει:
«Απευθυνόμαστε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που θα πρέπει να δει σοβαρά την εισαγωγή στη σχολική εκπαίδευση του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής. Δεν είναι δυνατόν να αρχίζουν να μιλάνε για αυτά όταν τα παιδιά φτάνουν στο Λύκειο και κάνουν Βιολογία. Δηλαδή εδώ κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, καθώς η εικόνα και η πληροφόρηση κυκλοφορούν πλέον με την ταχύτητα του φωτός και παιδιά του Δημοτικού ξέρουν σχεδόν τα πάντα. Δεν μπορεί να πηγαίνω στο σχολείο ως γυμνάστρια, να λέω τις λέξεις γλουτοί ή θώρακας και να γελάνε. Πρέπει σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης να διδάσκονται, γιατί έτσι αφενός τα παιδιά θα αγαπήσουν και θα μάθουν από νωρίς το σώμα τους και αφετέρου θα εξοικειωθούν στο να κάνουν πολύ πιο εύκολα μια καταγγελία παρενόχλησης. Δεν θα έχουν την άγνοια ούτε τον φόβο που υπήρχε και υπάρχει».
Κώδικας ηθικής και επικοινωνίας
Από την πλευρά της η μεγάλη αντίπαλός της και τώρα συμπαίκτρια σε έναν σπουδαίο κοινό σκοπό, η Κατερίνα Κλέπκου, υποστηρίζει:
«Γύρω στις 1.200 αθλήτριες έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, κάτι που μας εξέπληξε ευχάριστα. Το ξεκινήσαμε αυθόρμητα και γλυκά. Χαρήκαμε πάρα πολύ για την ανταπόκριση και ξεκαθαρίζουμε ότι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε εμείς προσωπική προβολή. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για ιερό σκοπό και θέλουμε να υπάρξει επιτέλους ένας κώδικας ηθικής και επικοινωνίας ώστε να προστατεύει τους αθλητές και ιδιαίτερα τις αθλήτριες, έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί να προστατευτούν από θλιβερά περιστατικά όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.
Βγάζω το καπέλο στη Σοφία Μπεκατώρου και σε κάθε άλλη αθλήτρια που βγαίνει και κάνει μια τέτοια καταγγελία. Για μένα είναι σαν να παίρνει ένα μετάλλιο. Διότι για να προχωρήσεις σε μια τέτοια ενέργεια πρέπει να έχεις μπορέσει να βρεις την ψυχική δύναμη για να δημοσιοποιήσεις ένα γεγονός που σου έχει συμβεί σε μια τρυφερή ηλικία».