Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας πάσχει από τη διαχρονική έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, έτσι ώστε να έχουμε προγράμματα σπουδών τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και στις εξελίξεις της οικονομίας. Αυτό εντάθηκε πάρα πολύ τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η τεχνολογική ανώτατη εκπαίδευση καταργήθηκε πλήρως και όλα τα τμήματα έγιναν πανεπιστημιακά, συχνά αλλάζοντας και τον προσανατολισμό τους.
Διορθώνουμε αυτό το τοπίο με μια σειρά από καλά σχεδιασμένα βήματα. Στα επίπεδα 3, 4 και 5 του εθνικού πλαισίου προσόντων, το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για την επαγγελματική και διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση αναβαθμίζει τις δομές τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Οσον αφορά το επίπεδο 6, το πρώτο σημαντικό βήμα ήταν η αναβάθμιση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και η ανάθεση σε αυτήν του εισηγητικού ρόλου για τον στρατηγικό σχεδιασμό. Το επόμενο βήμα είναι η ίδρυση προγραμμάτων σπουδών εφαρμοσμένου χαρακτήρα, αλλά και προγραμμάτων σπουδών που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης από τα πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε προγράμματα σπουδών τα οποία δεν επιλέγονται από τους υποψηφίους καθώς δεν προσφέρουν προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης στους αποφοίτους τους και την ίδια στιγμή να μην καλύπτεται η ζήτηση της αγοράς για θέσεις εργασίας που απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες και προσόντα.
Ο Βασίλης Διγαλάκης είναι υφυπουργός Παιδείας