Η πρόεδρος Φώφη αποδιώχνει σε κάθε ευκαιρία την ιδέα ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να προκηρύξει εσωκομματικές εκλογές, και... ό,τι γίνει. Διότι αυτό επιτάσσει το καταστατικό του κόμματος, η δεοντολογία, ακόμη και οι άγραφοι κανόνες της πολιτικής. Ο εντεταλμένος Κεγκέρογλου διακινεί ότι θα γίνουν μεν εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας ή για την ανανέωση της θητείας της τωρινής, αλλά... δεν βιαζόμαστε κιόλας. Δεν την πήραν δα και τα χρόνια την πρόεδρο Φώφη, ούτε και είναι πολλά τα πέντε χρόνια και κάτι μήνες που ηγείται του ταλαίπωρου χώρου της Κεντροαριστεράς.
Ωστόσο οι εν δυνάμει υποψήφιοι (να τη διαδεχθούν) δεν το βάζουν κάτω. Γνωστοποιούν την πρόθεσή τους, να είναι υποψήφιοι - προχθές το βράδυ μου τηλεφώνησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποθέτω για να μου δηλώσει εκ νέου την υποψηφιότητά του. Δεν απάντησα στο τηλεφώνημα.
Απάντησα όμως σε στέλεχος του χώρου του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή και πρώην υπουργό, ο οποίος είναι της κατηγορίας «πάρα πολύ κοντά» στον Γιώργο. Τον αποκληθέντα παρ' εμού και global Γιώργο (εξαιτίας των τρομερών διασυνδέσεων που διαθέτει ανά τον κόσμο). Ο περί ου ο λόγος «πάρα πολύ κοντά» στον Γιώργο με κάλεσε για να με ενημερώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του Γιώργου να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ή όπως αλλιώς θα το λένε αυτό το μόρφωμα.
- Στις δικές του προθέσεις μπορεί να μην είναι, να μη θέσει δηλαδή αυτοβούλως υποψηφιότητα. Αν προταθεί; ρώτησα.
- Μα τότε αλλάζει εντελώς το πράγμα, μου ανέφερε. Αν βρεθούν δέκα στελέχη από όλες τις τάσεις και τον παρακαλέσουν να ηγηθεί της προσπάθειας να ανασυγκροτηθεί ο χώρος, και κυρίως να σωθεί ο χώρος, προφανώς δεν θα μπορέσει να αρνηθεί. Παπανδρέου είναι.
Παπανδρέου είναι, συμφωνώ...
Ηγέτης
Η υπόθεση παραπέμπει ευθέως στην περίπτωση του Κιγκινάτου. Για τους αγνοούντες τον κύριο, εν τάχει αναφέρω ότι (κατά το Wikipedia) o Λεύκιος Κουίνκτιος Κιγκινάτος όπως ήταν το πλήρες του όνομα, ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της αρχαίας Ρώμης, του οποίου η απέραντη αρετή εξαίρεται ως παροιμιώδης στη ρωμαϊκή Ιστορία. Ηταν τόσο πολύ δίκαιος, ώστε να μην ανακαλέσει από την εξορία τον γιο του Καίσωνα, που τον είχε εξορίσει η προηγούμενη αρχή. Στον Καίσωνα είχε επιβληθεί μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, το οποίο για να πληρώσει ο πατέρας του Κιγκινάτος έμεινε φτωχός σ' όλη του τη ζωή. Τελειώνοντας τη θητεία του, δεν δέχτηκε να επανεκλεγεί στο αξίωμα αυτό, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Αποχώρησε από τη δημόσια ζωή και αφιερώθηκε στην καλλιέργεια των χωραφιών του έξω από τη Ρώμη.
Τρία χρόνια μετά, και αφού είχε φυτέψει ένα κάρο πατάτες, η Σύγκλητος ανακήρυξε τον Λεύκιο Κουίνκτιο Κιγκινάτο δικτάτορα, με την εντολή να πολεμήσει τους Αικούους, οι οποίοι πολιορκούσαν το στρατόπεδο του ενός ύπατου ονόματι Μινούκιου στο όρος Αλγιδο του Λατίου (το σημερινό Castello dell' Aglio). Εν σώματι οι συγκλητικοί, φορώντας τις τηβέννους τους, πήγαν στον Κιγκινάτο να του αναγγείλουν ότι ανακηρύχθηκε δικτάτορας. Τον βρήκαν να καλλιεργεί το χωράφι του. Τους ζήτησε να περιμένουν, πήγε στο σπίτι του και φόρεσε την τήβεννό του κι έπειτα βγήκε να μιλήσουν (ο άνθρωπος είχε επίγνωση της ιστορικότητας της στιγμής, και ήθελε να είναι ντυμένος καλά). Μην τα πολυλογώ δεν αρνήθηκε τη βοήθεια στη δοκιμαζόμενη πατρίδα του. Αντιθέτως ηγήθηκε του ρωμαϊκού στρατού, πήγε σε αυτό το Λάτιο, πλάκωσε στις γρήγορες τους Αικούους και απελευθέρωσε τον Μινούκιο. Διότι τέτοιος ήταν ο Κιγκινάτος. Φιλόπατρις...
Εμβόλια
Αφήνω κατά μέρος τα ιστορικά και σπεύδω ταχέως στα... εμβολιαστικά, για να αναφέρω ότι όντως θα έχουμε ως το τέλος του μηνός αυτού 590.000 δόσεις εμβολίου της εταιρείας Pfizer, αλλά αυτές οι δόσεις δεν αρκούν ούτε για ζήτω. Διότι για να πιάσει το εμβόλιο, για να θωρακίσουμε τον οργανισμό, θα γίνεται σε δύο δόσεις. Σε διάστημα 21 ημερών η πρώτη με τη δεύτερη δόση. Αυτό σημαίνει ότι γιατροί, νοσοκόμοι, και ειδικός εξοπλισμός θα εργάζονται επί καθημερινής βάσεως, διότι το πλάνο είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε αναμένονται να έρθουν παρτίδες εμβολίων και από τις άλλες εταιρείες, τη Moderna και την AstraZeneca, πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στην υγεία, ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι δεν θα γίνει καμία στραβή, να καταρρεύσει το ΕΣΥ επειδή αρρώστησε μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών. Επίσης θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν περί τις 60.000 αστυνομικοί, και ό,τι απομείνει, σε αυτή την πρώτη φάση, θα δοθεί σε ομάδες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (υπερήλικοι, φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας, άτομα με υποκείμενα νοσήματα κ.λπ.).
Ρώτησα αν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Για λόγους εντελώς ακατανόητους το Σύνταγμα αφήνει στη βούληση των πολιτών τον εμβολιασμό και μάλιστα το αναφέρει και σαφώς, χωρίς να αφήνει παράθυρα παρερμηνειών. Αρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει με τίποτε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών, ακόμη και αν ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σέρνεται στα πόδια μας.
(Υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που δεν θέλει να εμβολιαστεί, να ξέρετε. Ψεκασμένες θεωρίες που τους έχουν κάψει το μυαλό, ο υπαρκτός φόβος των παρενεργειών, αλλά και οπισθοδρομικά μυαλά, όλα έχουν παίξει τον ρόλο τους γι' αυτό. Το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να το ανατρέψει...)
Καμπανάκια
Ολα αυτά ακούγονται πολύ ωραία, αλλά διάβασα κάπου ότι ο κύριος Αλβέρτος, ΜΟΝΟ ΠΑΣΟΚ, Μπουρλά, ο επικεφαλής της Pfizer, έκανε κάτι δηλώσεις στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, οι οποίες μου φάνηκαν σαν κουδούνια προς την κυβέρνηση. Δηλαδή, όχι κουδουνάκια απλά, αυτά τα μικρούλια που παίζουν τα παιδιά, άλλα από εκείνα τα μεγάλα, τα ντιν-νταν-ντον. Μεταφέρω εδώ δύο αποσπάσματα της (διαδικτυακής) ομιλίας του, για να πάρετε μια γεύση, διότι μπορεί να μην είναι έτσι όπως το εξέλαβα εγώ, να είναι αλλιώς (εμένα μου λες;). Είπε λοιπόν ο δικός μας:
«Οι κυβερνήσεις αρχικά πρέπει να διασφαλίσουν τη διανομή, αμέσως μετά την παραλαβή και να σχεδιάσουν ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι θα ακολουθήσουν. Και πρέπει να το κάνουν με έναν στρατηγικό τρόπο, ακούγοντας τους ειδικούς, για να μειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το βάρος στον πληθυσμό». Και πρόσθεσε: «Πολλές κυβερνήσεις για παράδειγμα, σκέφτονται να ξεκινήσουν με τους νοσοκομειακούς ή με τους ηλικιωμένους ή με τους τρόφιμους στους οίκους ευγηρίας. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν αμέσως, με δεδομένη την πίεση να ανοίξει η οικονομία. Να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο ως ένα εργαλείο. Ο χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι μακριά, αλλά σίγουρα δεν είναι τώρα».
Αλυσίδα
Εμβόλια, πολλά εμβόλια σε λίγους μήνες, άρα οι προσπάθειες στρέφονται στο να μην αρπάξουμε τον κορωνοϊό, πριν αρχίσει να εμβολιάζεται ο πληθυσμός. Πάντως, μη νομίσει κανείς ότι με το που ήρθαν τα εμβόλια τελείωσε και όλο το έργο. Τα εμβόλια που - κατά την κυβέρνηση, και τον φίλο μου Βασίλη Κικίλια - θα γίνουν με παραδειγματικό τρόπο, και άριστη οργάνωση, θα έχουν στόχο, μέχρι τα μέσα Μαΐου, να θωρακίσουν το 30% του πληθυσμού. Αν στο μεταξύ έχει ασθενήσει ή είναι συμπτωματικό ένα συνολικά 20% της κοινότητας, αυτό θα σημάνει ότι ένα 50% του πληθυσμού θα είναι πλέον απρόσβλητο, και όλο μαζί θα αποτελεί και ένα ισχυρό τείχος απέναντι στην πανδημία. Σκεφτείτε το λιγάκι: περισσότεροι εμβολιασμένοι, λιγότερα κρούσματα. Λιγότερα κρούσματα, λιγότεροι διασωληνωμένοι, λιγότεροι θάνατοι. Αλυσίδα. Επίσης, θα κάνει ευκολότερη τη λειτουργία της οικονομίας, και ασφαλώς θα ανοίξει τα σχολεία, για να μην πω ότι δεν πρόκειται να τεθεί πάλι θέμα καραντίνας.
Αγώνας δρόμου είναι όλο αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, και όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στην ταχύτητα με την οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, και δη ο σωστός πληθυσμός...