Καμπανάκι για τον ελλειμματικό Ειδικό Λογαριασμό που χρηματοδοτεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) χτυπάει η Κομισιόν στο σκέλος της μεταμνημονιακής της έκθεσης για την ενέργεια. Ο ΕΛΑΠΕ από πλεονασματικός που ήταν πέρυσι, φέτος προβλέπεται ότι θα εμφανίσει μια μαύρη τρύπα 224,4 εκατ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες αποδίδουν το έλλειμμα στην πανδημία που προκάλεσε τη μείωση της ζήτησης ρεύματος και των τιμών. Σημειώνουν ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός για το μέλλον και την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα. Καλούν μάλιστα τις Αρχές να προχωρήσουν σε μέτρα ώστε ο Λογαριασμός να παραμείνει ισοσκελισμένος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Πάντως, η πλέον σίγουρη οδός για να περιοριστεί το οικονομικό «άνοιγμα» είναι η αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε πως δεν θα συμβεί...

Πρόσθετες ενισχύσεις
για αλιείς

Κι άλλα 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αλιέων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Οπως ανακοίνωσε, ενεργοποιεί συγκεκριμένη δράση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη δράση «Δ» του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης του Covid-19». Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την προσωρινή παύση της δραστηριότητας των αλιευτικών σκαφών που πραγματοποιείται μεταξύ 1ης Μαρτίου και 15ης Οκτωβρίου 2020 και για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών (ήτοι 90 ημερών) για κάθε σκάφος.

Η υποβολή των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr  ξεκίνησε χθες και καταληκτική ημερομηνία είναι η Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.


Επιδοτήσεις και όχι πρόστιμα…

Τον προβληματισμό και τη δυσφορία των βιοτεχνιών και επαγγελματιών του Πειραιά για την απειλή προστίμου στις επιχειρήσεις που δεν θα εφαρμόσουν το μέτρο του 40% της τηλεργασίας μεταφέρει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Αδριανός Μιχάλαρος. Μάλιστα για τον λόγο αυτόν απέστειλε και σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων, μεγάλος αριθμός βιοτεχνών που ανήκουν στις 15 χιλιάδες ενεργές επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΠ επικοινώνησε με τη διοίκηση για να εκφράσει την έκπληξη και τον προβληματισμό του, θεωρώντας ότι καλούνται να επωμιστούν νέα έξοδα και να προσθέσουν κέντρα κόστους στις δραστηριότητές τους εξαιτίας μιας αποφάσεως που ελήφθη χωρίς να συνοδεύεται από τις κατάλληλες».

Ο ίδιος ζητεί την άρση της επιβολής προστίμου και επιπλέον επιδότηση με χρηματοδοτικά εργαλεία για την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οδοφωτισμός
με δάνεια

Ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία με χαμηλά επιτόκια διαθέτει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα οποία απευθύνονται στους δήμους προκειμένου να προχωρήσουν στη βελτίωση του οδοφωτισμού. Η σχετική ενημέρωση δεν έρχεται από το Ταμείο αλλά από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο έχει συνάψει σύμβαση για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στο Ταμείο.

Ηδη, στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν εγκατασταθεί ή εγκαθίστανται περί τα 250.000 φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, αποφέροντας μείωση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18 MW και ετήσια εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 65%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από