Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αναμφισβήτητα η περίοδος των τελευταίων μηνών έχει επηρεάσει σημαντικά όλους τους εργασιακούς κλάδους παγκοσμίως και δεν είναι εύκολο να προβούμε σε οριζόντια κριτική των μέτρων τα οποία ανακοινώνονται. Παρατηρώντας τις εξελίξεις στη χώρα μας στον τομέα του πολιτισμού, στον οποίο ανήκω εργασιακά, διαπιστώθηκε τεράστια μείωση στο σύνολο των εκδηλώσεων λόγω σημαντικών οριοθετήσεων και αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου από την πρώτη στιγμή. Να σημειωθεί ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν απαγορευμένες έως τις 30 Ιουνίου. Εχοντας λάβει εξαρχής τις απαραίτητες οδηγίες για τον ασφαλή τρόπο διεξαγωγής των παραστάσεων και σε συνεχή επικοινωνία με τους αντίστοιχους φορείς του πολιτισμού αλλά και με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών, στον οποίο ανήκω, προχωρήσαμε στην προσπάθεια να εργαστούμε πιστεύοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, καθώς οι χώροι στους οποίους απευθυνόμασταν παρείχαν τις υποδομές που όριζε το νομικό πλαίσιο.
Δυστυχώς βρισκόμαστε σήμερα να έχουμε ακυρώσει τις περισσότερες παραστάσεις μας σε συνδιοργάνωση με Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους και ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και συναυλιακές παραγωγές μας με παραχώρηση ή μίσθωση συναυλιακών χώρων, λόγω των πιέσεων που ασκούνται από τις ανακοινώσεις για νέα μέτρα και απαγορεύσεις που αφορούν τη συνάθροιση σε εξωτερικούς χώρους. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών προέτρεψε με συχνές επιστολές τους αρμοδίους να κάνουν ξεκάθαρη τη διαφορά μεταξύ οργανωμένης συναυλίας και μουσικής βραδιάς. Οι συναυλιακοί χώροι οι οποίοι διαμορφώθηκαν με κόστος και πολλή δουλειά από τα άτομα που τους στελεχώνουν, για να μας επιτρέψουν να εργαστούμε, είναι απολύτως ασφαλείς για να υποδεχτούν συγκεκριμένο αριθμό θεατών από την πρώτη στιγμή. Μέσα από δημοσιεύματα για πανηγύρια και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια, κηδείες, πορείες) και λανθασμένες αναδημοσιεύσεις τους, δημιουργήθηκε ένα κλίμα εκφοβισμού, με οδυνηρά αποτελέσματα για τον καλλιτεχνικό κόσμο. Και όλα αυτά αφήνοντας επιπλέον ζημιές στις ακυρωθείσες παραγωγές και τα γραφεία παραγωγής που τις ανέλαβαν, χωρίς να μπορούν να τις ασφαλίσουν για ακύρωση λόγω πανδημίας. Ως εκπρόσωπος καλλιτεχνών επιβαρύνομαι και από ένα επιπλέον μέτρο, αυτό του ωραρίου. Συνήθως οι χώροι (μουσικές σκηνές, προαύλιοι χώροι) επιθυμούν να ξεκινήσουν την παράσταση γύρω στις 22.00 το βράδυ. Μια συναυλία μπορεί να κρατήσει από 2 έως και 3 ώρες. Επομένως αρκετοί εκ των ιδιοκτητών, έχοντας μειωμένη προσέλευση λόγω τετραγωνικών αλλά και περιορισμό στο ωράριο, προέβησαν στη ματαίωση προγραμματισμένων παραστάσεων. Και όλα τα παραπάνω σε μια περίοδο που επιτρέπει παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους. Αναρωτήθηκε κανείς τι θα γίνει τον χειμώνα... Δυστυχώς η περίοδος που έρχεται είναι ακόμα δυσκολότερη. Η έννοια του «επιχειρείν» τουλάχιστον στον χώρο του πολιτισμού, στον οποίο είναι απαραίτητη η συνάθροιση κόσμου, δεν φαίνεται να έχει πεδίο δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σεβόμενοι απόλυτα την παγκόσμια κρίση της πανδημίας επιθυμούμε ως διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως γίνεται και σε όλους τους υπόλοιπους εργασιακούς τομείς.
Ο Αγγελος Γρίσπος, διαχειριστής της εταιρείας Artonica Productions, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της διοργάνωσης συναυλιών καθώς και της εκπροσώπησης καλλιτεχνών