Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μέσα σε όλα τα ενδιαφέροντα που εκτυλίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το διάστημα, έχει έρθει στην επιφάνεια το σενάριο της εκλογής προέδρου από τη βάση, με πρωτοβουλία Τσίπρα. Με συμμετοχή των οργανώσεων του κόμματος, χωρίς να έχουν μπει προς το παρόν σε διαδικασία διευκρίνισης των πρακτικών λεπτομερειών. Σημειώνω ότι την άποψη αυτή την εξέφρασε και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρώτος εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει κάτι τέτοιο δημόσια. Το γεγονός ότι ειπώθηκε από έναν βουλευτή που βρίσκεται στον κύκλο επιρροής Τσίπρα διαβάστηκε από πολλά στελέχη ως μια πρώτη κίνηση για να διερευνηθούν αντιδράσεις και προθέσεις. Από ό,τι μου λένε οι άνθρωποί μου, δεν είναι μια ιδέα που αρέσει ιδιαίτερα κι αμφιβάλλουν αν θα φανούν υποστηρικτικοί όσοι είναι εκτός του κύκλου του Τσίπρα. Εχει ήδη διατυπωθεί σε σχετική εσωτερική συζήτηση η άποψη ότι, αν συμβεί, θα πρόκειται για απόπειρα να τους φέρει σε δύσκολη θέση με το επιχείρημα των δημοκρατικών διαδικασιών, ενώ, όπως θεωρούν, μια τέτοια εκλογή θα έφερνε ενίσχυση της προεδρικής εξουσίας...
Συνέδριο-βραχνάς
Για να γίνουν αυτά βέβαια πρέπει πρώτα να γίνει το πολυαναμενόμενο πια συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το οποίο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και παραμένει ακόμη στον αέρα, αφού επισήμως βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας του προγράμματός του. Ακούω όμως πως μερικά στελέχη γύρω από τον Τσίπρα του έχουν εισηγηθεί πιεστικά ότι πρέπει «να τελειώνουμε». Και ζητούν να κάνουν το συνέδριο όσο πιο σύντομα γίνεται, έστω και με διαδικτυακές διαδικασίες, για να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι συσχετισμοί. Γιατί ο φόβος τους είναι, ακούω, ότι θα τους προλάβουν άλλες πολιτικές εξελίξεις, ακόμη κι εκλογές. Σημειώνω εδώ ακόμη μια φράση του Ζαχαριάδη, αναφορικά με τη συριζαϊκή εσωστρέφεια, επειδή είναι ενδεικτική του κλίματος: «Επιβάλλεται αν δεν θέλουμε να είμαστε παιδική χαρά να έχουμε ένα σχέδιο και να το υπηρετούμε όλοι μας, ο καθένας από τη θέση μάχης που συλλογικά έχουμε αποφασίσει».
Ρετρό αστεία και εκνευρισμός
Δεν περίμενε κανείς να δούμε απρόοπτα σε μια ψηφοφορία σαν τη χθεσινή στη Βουλή, για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για το οποίο ελέγχεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Κι όμως συνέβη. Οταν έφτασε η ώρα να ψηφίσει ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, αντί να βάλει το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, όπως ορίζει η διαδικασία για το τυπικό της μυστικότητας, ο Καλογιάννης το έριξε στην κάλπη έτσι, σκέτο. Αμέσως η διαδικασία σταμάτησε και δημιουργήθηκε μια σχετική αναταραχή μέχρι να αποφασίσει το προεδρείο πώς θα διορθωθεί η γκάφα και το σκηνικό κατέληξε με άνοιγμα της κάλπης και τον Καλογιάννη να «ψαρεύει» το ψηφοδέλτιο που έριξε, για να το ξαναρίξει, εντός φακέλου τη δεύτερη φορά. Δεν ήθελε πολύ για να αρχίσουν στους διαδρόμους και, στη συνέχεια, στα social media, τα αστεία για τον «Καλπογιάννη», το παρατσούκλι που είχε δοθεί στον επίσης βουλευτή πατέρα του, που είχε γράψει ιστορία στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1985, που εξέλεξε τον Χρήστο Σαρτζετάκη, όταν πήρε την κάλπη στον ώμο κι έφυγε, αντιδρώντας στα περίφημα χρωματιστά ψηφοδέλτια. Αλλοι βέβαια, πρέπει να σας πω, δεν έκαναν πλάκα με το όλο σκηνικό. Το εκνευρισμένο σχόλιο που πήρε το αφτί μου ήταν ότι «τέτοιες γκάφες δεν έχουν πλάκα» όταν πρέπει να τηρηθεί η αξιοπιστία της διαδικασίας...
Αλλαξε γνώμη
Σαν να τον σύγχυσε λίγο τον Χάρη Καστανίδη ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αν κρίνω από την απάντησή του στο Twitter σε ανάρτηση του δεύτερου, στην οποία έγραφε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που ανέδειξε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Γιώργο, η ιστορία δεν ξαναγράφεται», του απάντησε, «η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αυτή που ανέδειξε την ποντιακή γενοκτονία με την αναγνώρισή της το 1994». Παρεμπιπτόντως, μαθαίνω ότι ο Καστανίδης, που εμφανιζόταν πιο θετικός σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ (υπό την προϋπόθεση ότι θα απολογηθεί κ.λπ.), πλέον εμφανίζεται αρνητικός και φανατικά υπέρ της αυτόνομης πορείας. Μπήκε σε σκληρά προεδρική γραμμή δηλαδή.
«Γαλλικά» για Κεραμέως
Τα ανοιχτά μικρόφωνα στην αίθουσα της Βουλής αποδείχθηκαν εκ νέου παγίδα. Η Νάντια Γιαννακοπούλου του ΚΙΝΑΛ, η οποία εκτελούσε χρέη ψηφολέκτη στην ψηφοφορία για τον Παπαγγελόπουλο, ακούστηκε να συνομιλεί με κάποιον στο κινητό της φανερά εκνευρισμένη στολίζοντας με «γαλλικά» τη Νίκη Κεραμέως. Λίγο αργότερα επιβεβαίωσε τον στόχο της στην Κεραμέως, βάλλοντας κατά της υπουργού Παιδείας για τις αλλαγές στα Πειραματικά και ειδικότερα για το Μαράσλειο - το σχολείο των παιδιών της - το οποίο θεωρεί ότι υποβαθμίζεται. «Δεν πρόκειται για ένα ρουσφέτι αλλά για την υποβάθμιση του καλύτερου ίσως πειραματικού σχολείου», σχολίαζε.