Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το άνοιγμα και των δημοτικών σχολείων είναι το επόμενο κεφάλαιο στο στοίχημα της κανονικότητας που έχει βάλει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι έχει τεθεί ως πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα, όπως πληροφορούμαι, η 1η Ιουνίου και η απόφαση είναι ένα βήμα πριν «κλειδώσει». Να σας θυμίσω ότι τα δημοτικά σχολεία ήταν εξαρχής, όπως λεγόταν από κυβερνητικές πηγές, ένα «αγκάθι» στις συζητήσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων και η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πάρει αποφάσεις σε δεύτερη φάση, αφού θα αξιολογηθούν τα πρώτα στοιχεία από το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, καθώς και η γενικότερη εξέλιξη της πανδημίας. Στις συζητήσεις που γίνονται, άλλωστε, στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας, τονίζεται ότι η επιστροφή σε κάθε σχολική βαθμίδα θα αποτελέσει κι ένα κυρίαρχο στοιχείο της επανόδου στην κανονικότητα, δεδομένου ότι από το lockdown στα σχολεία ξεκίνησε η συλλογική καραντίνα, ενώ τα παιδιά ήδη κινούνται στον δημόσιο χώρο (πλατείες κ.λπ.). Υπενθυμίζω επίσης ότι η 1η Ιουνίου ήταν, ούτως ή άλλως, μια ημερομηνία - ορόσημο για τα δημοτικά, όπως είχε αποκαλυφθεί, εμμέσως πλην σαφώς, στο τελευταίο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα παιδιά του Δημοτικού, ωστόσο, παρέμειναν τελευταία όχι μόνο γιατί έπρεπε να μετρηθούν τα νέα όρια της πανδημίας, αλλά κυρίως επειδή έπρεπε να διασφαλιστεί ότι κάποιος (εργαζόμενος) θα μείνει πίσω να τα φυλάει. Με το γενικό άνοιγμα της αγοράς είναι προφανές ότι κι αυτοί λιγοστεύουν...
Εβαλε «δίπλα» του τον Τσίπρα
Είπε πολλά χθες στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (μιλούσε, άλλωστε, επί 82 λεπτά). Το πρώτο που δεν πέρασε απαρατήρητο, όμως, είναι ότι φρόντισε από την αρχή να «τοποθετήσει» δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα. Για να σας μεταφέρω κι ένα σχόλιο που ακούστηκε, «σχεδόν ταύτισε εαυτόν με τον Τσίπρα», λέγοντας ότι ο κύριος στόχος των «διωκτών» του ήταν να πληγεί μέσω αυτού η εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο «δείλιασαν να τον συμπεριλάβουν» στην έρευνα. Ο τέως πρωθυπουργός ήταν από νωρίς στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής, μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, γράφοντας την ομιλία του, ενώ όταν ετοιμάστηκε ο Παπαγγελόπουλος για την «απολογία» του μπήκε στην αίθουσα και τον παρακολούθησε.
Αποστάσεις από Παππά
Το δεύτερο στοιχείο που συζητήθηκε ιδιαίτερα είναι ο τρόπος που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στον Νίκο Παππά και την περιβόητη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το 2016 με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Οι αφηγήσεις του για τη συνάντηση προκάλεσαν αίσθηση στην αίθουσα. Οχι μόνο γιατί υπήρξαν γλαφυρές, αλλά επειδή, όπως σχολιάστηκε, φάνηκε να κρατά αποστάσεις από τον Νίκο Παππά - έως και να τον «καρφώνει» σε συγκεκριμένα σημεία, ρίχνοντάς του εμμέσως ευθύνες και υπονοώντας ότι αυτός χειρίστηκε τη συνάντηση προσωπικά. Το ερώτημα που τέθηκε στα πηγαδάκια ήταν το αν η ταύτιση με τον Τσίπρα και οι αποστάσεις από τον Παππά συνδέονται ή είναι άσχετα θέματα μεταξύ τους. Τα υπονοούμενα Παπαγγελόπουλου, πάντως, είχαν συνέχεια, ενώ φρόντισε να προαναγγείλει ότι στην επιτροπή θα έχει πολύ περισσότερα να πει «για τα έργα και τις ημέρες εχθρών και φίλων».
Ξεκαθάρισμα στον διάδρομο
Το τεταμένο, αλλά χωρίς εντάσεις, κλίμα επεκτάθηκε και στους διαδρόμους της Βουλής και είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο που θα σας μεταφέρω: όταν τελείωσε την ομιλία του ο Παπαγγελόπουλος έπεσε πάνω στον εισηγητή της ΝΔ στην Προανακριτική Θάνο Πλεύρη, που συζητούσε στον διάδρομο με τον γενικό γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη. Αφού χαιρετήθηκαν τυπικά, ο βουλευτής της πλειοψηφίας τού είπε «κύριε υπουργέ, δεν είναι προσωπικά τα θέματα». «Οχι, δεν είναι προσωπικά», συμφώνησε ο πρώην υπουργός. «Δικονομικά είναι τα ζητήματα», πρόσθεσε ο Πλεύρης κι εκείνος του απάντησε «τα δικονομικά μού τα έχετε παραβιάσει όλα». «Θα έρθετε στην επιτροπή και θα πείτε με άνεση όσα έχετε να πείτε», ήταν η ανταπάντηση.
Πικραμένος ναύαρχος
«Καρφιά», απειλές, εθνικισμό, υπερηφάνεια και επίδειξη ηρωισμού. Ολα προσπάθησε να τα συμπεριλάβει στην επιστολή παραίτησής του προς το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ο τέως επιτελάρχης των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, αντιναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί. Πρόκειται για μια παραίτηση - βόμβα, όπως μου λένε οι πηγές μου στην Τουρκία, αφού πρόκειται για προσωπικότητα ταυτισμένη με τη «Γαλάζια Πατρίδα» και «αρχιτέκτονα» του τουρκολιβυκού μνημονίου, που βρέθηκε ξαφνικά σε δυσμένεια από τον Ερντογάν, με κατηγορίες «κατασκευασμένες», όπως επιμένει. Στην επιστολή του στοχεύει ευθέως στον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και τους «εχθρούς της Τουρκίας», ισχυριζόμενος πως η αποστρατεία του χαροποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο αφού αυτός «πολεμούσε περήφανος» για τη «Γαλάζια Πατρίδα».