Η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι υψηλής συμβολικής αξίας. Ενας βασικός λόγος είναι πως με αυτόν τον τρόπο στέλνει ένα μήνυμα στήριξης σε εκείνους τους εντεταλμένους του κράτους που σε ακραίες συνθήκες καλούνται να επιτελέσουν το δύσκολο έργο της φύλαξης των συνόρων. Ενα δεύτερο βασικό μήνυμα είναι πως η νέα πολιτειακή ηγεσία συμμερίζεται την ανησυχία που εκφράζει το σύνολο των ελλήνων πολιτών. Η Πρόεδρος είναι μία από αυτούς τους πολίτες.

Ο συμβολισμός της επίσκεψης όμως έχει και αποδέκτη εκτός συνόρων. Και αυτός δεν είναι άλλος από την τουρκική ηγεσία, η οποία όχι μόνο εργαλειοποίησε τους πρόσφυγες, αλλά συνεχίζει τη σπέκουλα με χαρακτηρισμούς εις βάρος της χώρας μας που απάδουν των διεθνών σχέσεων και καταστρατηγούν κάθε έννοια διπλωματίας. Η Πρόεδρος έστειλε με την επίσκεψή της ένα μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου, αλλά και αποφασιστικότητας.

Στην πρώτη της δήλωση με τη νέα της ιδιότητα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί στη «δύσκολη, αλλά όχι άλυτη εξίσωση» της διαφύλαξης των συνόρων και της εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού καθήκοντος απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους. Και αυτό είναι ένα τέταρτο μήνυμα, αποδέκτης του οποίου είναι και οι εταίροι μας. Με την αποστροφή αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπενθύμισε μόνο ποιες αξίες υπηρετεί η χώρα μας. Αλλά και ποιες αξίες δεν θα πρέπει να πάψει να υπηρετεί η Ευρώπη.