Η γαλλική ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε από τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, είναι το τελευταίο καλό νέο στην επιχείρηση της οικονομικής ανάταξης της χώρας μας. Στη δήλωση που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» με αφορμή την πραγματοποίηση του Γαλλοελληνικού Οικονομικού Φόρουμ, έκανε λόγο για εντατικοποίηση των γαλλικών επενδύσεων στη χώρα μας σε τομείς που ξεκινούν από την ενέργεια και φτάνουν ως τον τουρισμό και τις υποδομές.

Ο ίδιος απέδωσε τη διάθεση της χώρας του για περισσότερες επενδύσεις στις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Οσο και αν αποδώσει κανείς τον συσχετισμό στην οικονομική διπλωματία ή ακόμη και στη γαλατική αβροφροσύνη, δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός πως το φιλεπενδυτικό προφίλ που καλλιεργεί η κυβέρνηση συνιστά ένα σημαντικό κίνητρο για τους ξένους επενδυτές. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως το προφίλ δεν θα βασίζεται μόνο σε ένα μεταρρυθμιστικό πνεύμα, αλλά θα συνοδεύεται και από μεταρρυθμιστικό έργο.

Τα λόγια στην οικονομία φτιάχνουν κλίμα. Είναι τα έργα όμως που φέρνουν αποτέλεσμα. Και ο δρόμος των έργων είναι ακόμη μακρύς καθώς η οικονομία μας στερείται σταθερού φορολογικού συστήματος, ενώ πάσχει ακόμη από πλήθος γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Απαιτείται επομένως επιμονή και πίστη σε αυτήν την οδό προκειμένου να αποκτήσει η χώρα το φιλεπενδυτικό προφίλ που θα την καταστήσει επίζηλο επενδυτικό προορισμό για το παγκόσμιο επενδυτικό κεφάλαιο.