Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Εκπληκτος» δήλωσε, μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ», ο πρώην τσάρος της βρετανικής οικονομίας λόρδος Μέρβιν Κινγκ, στο άκουσμα της πληροφορίας ότι το 2015 επρόκειτο να αναλάβει τη θέση του… διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, εάν η χώρα μας έβγαινε από το ευρώ.
«Ουδέποτε δέχθηκα τέτοια πρόταση και, φυσικά, ουδέποτε συμφώνησα σε κάτι τέτοιο» ανέφερε ο λόρδος Κινγκ, σχολιάζοντας την «αποκάλυψη» που φέρεται να έκανε πριν από λίγες ημέρες ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Δεν ήταν η πρώτη επιλογή μου (σ.σ. η επιστροφή στη δραχμή), αλλά έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» είπε ο Βαρουφάκης σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ», υποστηρίζοντας ότι εκείνη την περίοδο «έδωσε τα χέρια» με τον Κινγκ προκειμένου ο τελευταίος να αναλάβει τα ηνία της ΤτΕ σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη.
«Με εκπλήσσει αυτό που ακούω. Δεν μου προτάθηκε ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο λόρδος Κινγκ, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας την περίοδο 2003-2013. Ο βρετανός πρώην κεντρικός τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει τον Βαρουφάκη, προσθέτοντας ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών μοιράστηκε μαζί του αυτή τη σκέψη μόλις πριν από λίγους μήνες και όχι το 2015 ή οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή. «Μόλις πρόσφατα ο Γιάνης μου μίλησε για πρώτη φορά για την ιδέα του να μου ζητήσει να γίνω διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Μου περιέγραψε αυτή την ιδέα πέρυσι. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είχαμε καμία απολύτως συζήτηση το 2015. Ουδέποτε δέχθηκα τέτοια πρόταση και, ως εκ τούτου, ουδέποτε αποδέχθηκα ή απέρριψα μια τέτοια πρόταση», τόνισε ο Κινγκ.
Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» εάν είχε μετάσχει σε οποιεσδήποτε άλλες επίσημες συνομιλίες με τον Βαρουφάκη ή άλλο στέλεχος της τότε κυβέρνησης, η απάντησή του ήταν και πάλι αρνητική. «Δεν έπαιξα κανέναν απολύτως ρόλο στις επίσημες συζητήσεις για την Ελλάδα και την ελληνική κρίση το 2015, καθώς είχα φύγει από τη διοίκηση της Τράπεζας της Αγγλίας από το καλοκαίρι του 2013».
ΕΝΑΣ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ. Ο λόρδος Κινγκ δηλώνει φιλέλληνας και, όπως είπε στα «ΝΕΑ», ενδιαφέρεται για την ευημερία της χώρας μας. «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα που έχει πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα ήθελαν να βοηθήσουν και να συμβάλουν στη διασφάλιση της οικονομικής επιτυχίας της. Περισσότερα επ' αυτού γράφω στο βιβλίο μου "Το τέλος της αλχημείας" που εκδόθηκε το 2016», σημείωσε. «Πέρυσι, επισκέφθηκα την Αθήνα και είχα χρήσιμες και πολύ σημαντικές συζητήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος» πρόσθεσε ο 71χρονος οικονομολόγος, αναφερόμενος στη διάλεξη που έδωσε στην ΤτΕ τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Κινγκ, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής Οικονομικών και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επισκέπτης καθηγητής Οικονομικών στη London School of Economics, είναι ακραιφνής ευρωσκεπτικιστής. Μάλιστα, είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - όχι όμως για να «τιμωρηθεί», αλλά επειδή θεωρούσε ότι θα την ωφελήσει. «Υπήρχε εναλλακτική στη λιτότητα; Ναι. Οποτεδήποτε μεταξύ του 2010 και του 2015, η Γερμανία και η Ελλάδα μπορούσαν να αποφασίσουν από κοινού την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με την υπόσχεση ότι κάποια μέρα θα μπορούσε να επιστρέψει. Ο Βαρουφάκης υπαινίσσεται ότι ο Σόιμπλε θα βοηθούσε στην υλοποίηση αυτής της λύσης. Και συμφωνώ. Αλλά η Μέρκελ και η ΕΚΤ προτίμησαν να συνεχίσουν όπως - όπως. Καλό γι' αυτούς, αλλά όχι για την Ελλάδα», έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg.
ΕΝΑΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. Ο Κινγκ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, δηλώνοντας ότι, μαζί με άλλους κεντρικούς τραπεζίτες, «εμπόδισε μια νέα Μεγάλη Υφεση». Το 2013 έγινε μέλος της Βουλής τον Λόρδων και έναν χρόνο αργότερα η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη του Τάγματος της Περικνημίδας, του σημαντικότερου τάγματος ιπποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην επικοινωνία του με «ΤΑ ΝΕΑ», ο λόρδος Κινγκ αποκάλυψε ότι στις 5 Μαρτίου θα παρουσιάσει στο Λονδίνο το νέο βιβλίο του που συνυπογράφει με τον οικονομολόγο Τζον Κέι, με τίτλο «Ριζοσπαστική αβεβαιότητα: Λήψη αποφάσεων για ένα άδηλο μέλλον». Δεν διευκρίνισε, όμως, αν στην παρουσίαση έχει προσκληθεί και ο Βαρουφάκης…