Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθούμε να αλλάξουμε την εικόνα του πρωτογενούς τομέα προς όφελος του αγροτικού κόσμου της χώρας.
Η στόχευσή μας είναι σαφής τόσο προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής όσο και προς την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών ώστε να συγκρατήσουμε ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα, να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα μια ελκυστική δραστηριότητα, η οποία εξασφαλίζει ικανό και αξιοπρεπές εισόδημα. Και βεβαίως ο τομέας αυτός να συμβάλει αποφασιστικά στη συνολική υπέρβαση που επιχειρεί η ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την κρίση.
Ηδη έχουμε υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεών μας ενώ έχουμε προχωρήσει και πολύ πιο πέρα από αυτές δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση μιας σειράς ζητημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο για χρόνια.
Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%, ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά και η διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου των διεπαγγελματικών οργανώσεων αποτελούν σαφείς κινήσεις βελτίωσης της κατάστασης. Παράλληλα ενεργήσαμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής και μέσω της μείωσης του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και της δραστικής μείωσης του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 22% στο 9%, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%.
Ιδιαίτερα σημαντική όμως ήταν και η ενίσχυση της χρηματοδότησης της αγροτικής παραγωγής μέσω της υπογραφής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες ενεργοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ για τη στήριξη της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, ενώ εξελίσσεται η συνεργασία τόσο με την Ενωση Τραπεζών όσο και με τους εκπροσώπους των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας για την καλύτερη προετοιμασία των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και τη συνολικότερη υποστήριξη των επενδυτών στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Και βέβαια ιδιαίτερη θέση στις προσπάθειές μας του πρώτου εξαμήνου καταλαμβάνει το «ξεπάγωμα» των Σχεδίων Βελτίωσης, και μάλιστα κατανοώντας τις ανάγκες των αγροτών μας προχωρήσαμε σε αξιοποίηση της δυνατότητας της υπερδέσμευσης ανεβάζοντας ουσιαστικά το ποσό στα 1,2 δισεκατομμύρια και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ωφεληθούν δύο στους τρεις δικαιούχους αγρότες.
Και βέβαια οι προσπάθειές μας δεν ολοκληρώνονται εδώ, αφού ήδη έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση των δράσεων για το 2020. Το Ασφαλιστικό των αγροτών ήδη έχει δημοσιοποιηθεί και δίνει ανάσα ανακούφισης στον αγροτικό κόσμο. Επίσης η ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας είναι γεγονός, κάτι που σημαίνει ότι αλλάζουν επί τα βελτίω όλα τα ζητήματα που αφορούν το εμβληματικό αυτό προϊόν μας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιηθεί το λεγόμενο ερανιστικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά ρυθμίσεις οι οποίες προκύπτουν ως ανάγκη από τις διάφορες Διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου, ενώ μέσα στο β' τρίμηνο του έτους θα ολοκληρωθεί και η νομοθεσία για τις Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών. Παράλληλα θα γίνει ένα σημαντικότατο βήμα για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών με την ίδρυση του Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου. Αναμφισβήτητα κορυφαία στιγμή θα είναι αυτή που θα αφορά την αντιμετώπιση της γάγγραινας των ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού, κάτι που αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά εντός του β' τριμήνου του 2020. Σημαντική εξάλλου στιγμή θα είναι αυτή της παρουσίασης μιας συνολικής παρέμβασης στο θέμα των αγροτικών ασφαλίσεων η οποία θα αφορά την κάλυψη των ζημιών, τα ασφάλιστρα, την ταχύτητα πληρωμής, τη δυνατότητα προκαταβολών και τη σχέση των παραγωγών με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Και βέβαια οι δράσεις που θα υλοποιήσουμε θα συνεχιστούν. Η επαναξιολόγηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η υπογραφή με τις Περιφέρειες των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, η διευθέτηση του ζητήματος των εργατών γης, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου, η αξιοποίηση νέων επιστημονικών μεθόδων για την ενίσχυση και την αξιοπιστία των ελέγχων, η ομογενοποίηση της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των διεθνικών εγκλημάτων στον χώρο των τροφίμων, η προώθηση σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετικών αλλαγών για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, η σύνταξη και δημοσιοποίηση της απόφασης για την κλωνική επιλογή, αποτελούν μόνον κάποιες από τις δράσεις μας το 2020.
Παράλληλα βέβαια συνεχίζουμε να δίνουμε τη μεγάλη «μάχη» της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ ώστε οι αγρότες μας να μην υποστούν απώλειες. Θα συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να εντάσσουμε μεγάλο αριθμό αρδευτικών έργων (πέραν των 31 που ήδη έχουν προγραμματιστεί) σε συνδυασμό και με το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο καλών καλλιεργητικών πρακτικών και με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ώστε η άρδευση να επιτυγχάνεται με κανόνες ορθής διαχείρισης ενώ θα εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών.
Είναι σαφές ότι δεν εφησυχάζουμε. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αγροτικός κόσμος της χώρας δεν έχει πλέον το περιθώριο να αναμένει. Οφείλουμε να του δώσουμε όλα τα εφόδια και τα εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος. Και αυτό πράττουμε καθημερινά.
Ο Μάκης Βορίδης είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων