Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν μέχρι πρότινος για τον ΣΥΡΙΖΑ ο άνθρωπος-κλειδί για τον μετασχηματισμό του κόμματος. Σχεδόν όλοι έλεγαν στην Κουμουνδούρου «κάν' το όπως ο Κόρμπιν» και κυρίαρχη ήταν η αντίληψη ότι πρέπει να αντιγραφεί το μοντέλο του κόμματος των Εργατικών. Η δεινή όμως ήττα τους στις πρόσφατες βρετανικές εκλογές αναθεώρησε τη γραμμή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά η προτροπή «κάν' το όπως ο Κόρμπιν» έχει αλλάξει στη λογική «μην το κάνεις όπως ο Κόρμπιν». Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βρει νέο προσανατολισμό και το μόνο που αξιολογείται πλέον από το βρετανικό Εργατικό Κόμμα είναι ο τρόπος λειτουργίας του δικτύου Momentum με 250.000 μέλη και φίλους, στην πλειονότητά τους νέοι που στήριξαν τον Κόρμπιν στις τοπικές κοινωνίες, στον ψηφιακό κόσμο, χωρίς να έχουν κομματική ένταξη.
Στις εσωτερικές συζητήσεις στέκονται στις αναλύσεις που κάνουν πρόσωπα που εκτιμούν, όπως ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον, ο οποίος σημείωσε σε άρθρο του προ ημερών και διαβάστηκε αρκετά χριστουγεννιάτικα στις συριζαίικες παρέες: «Ο κορμπινισμός - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 - αποτελούνταν από δύο ξεχωριστές ιδεολογίες: μια οικονομικά εθνικιστική Αριστερά, που πάντα ήθελε το Brexit και το οποίο είδε το Εργατικό Κόμμα ως ένα παραδοσιακό όχημα για πολιτική συνδικαλιστικού στυλ∙ και μια Αριστερά υπέρ της παγκοσμιοποίησης, έτοιμη να ξανακερδίσει το κόμμα γύρω από έναν νέο πυρήνα προοδευτικών, μορφωμένων εργαζομένων, φοιτητών, και κοινοτήτων εθνικών μειονοτήτων».
Και το κλειδί για τον Μέισον, την άποψη του οποίου ασπάζονται αρκετοί στην Κουμουνδούρου, είναι: «Ο πειρασμός για την Αριστερά θα ήταν να ριχτεί στην αντίσταση στον δρόμο. Ωστόσο, η μάχη για την ψυχή του Εργατικού Κόμματος είναι πιο σημαντική: στο 32% παραμένει ένα από τις πιο επιτυχημένα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Εάν μπορέσουμε να βρούμε μια σύνθεση ανάμεσα στα κινήματα διαμαρτυρίας του δρόμου, τη συνδικαλιστική Αριστερά, τις φιλοπεριβαλλοντικές εκστρατείες, και μια επαγγελματοποιημένη κοινοβουλευτική πολιτική, μπορούμε να επανέλθουμε δυνατά το 2024». Αυτή τη σύνθεση, με τις αναγκαίες προσαρμογές στα ελληνικά δεδομένα, επιζητεί και ο Τσίπρας, δηλαδή την αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα στην κινηματική δράση (π.χ. στήριξη απεργιών, κινημάτων, διαμαρτυριών) και από την άλλη μια υπεύθυνη επαγγελματική κοινοβουλευτική πολιτική.
Στις εσωτερικές ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση γίνεται με πλαίσιο που έβαλε και ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόεδρος του Ιδρύματος «Νίκος Πουλαντζάς»: «Ο Κόρμπιν είναι πολιτικός παλιάς κοπής, διατηρεί τις αξίες μιας τάξης και μιας πολιτικής που δεν υπάρχει πια. Οταν υποσχέθηκε στο εκλογικό μανιφέστο, που ήταν κάτι σαν γράμμα στον Αϊ-Βασίλη, την εθνικοποίηση του νερού, των σιδηροδρόμων, της ενέργειας και των ταχυδρομείων, γύριζε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970». Και το ενδιαφέρον ήταν η επισήμανσή του για τον άβολο γάμο μεταξύ του μεταπολεμικού κρατικού σοσιαλισμού και των νέων ιδεών για τον εκδημοκρατισμό της οικονομίας που μπορούν να μιλήσουν σε εκείνους που μεγάλωσαν με τα smartphones, το Erasmus και τα κοινωνικά κινήματα για το περιβάλλον, τη φορολογική δικαιοσύνη, την εναντίωση στα πανεπιστημιακά δίδακτρα.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Στη σκιά αυτών των συζητήσεων ο Τσίπρας επενδύει αρκετά, πριν από το συνέδριο του κόμματος, στο Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» και τη διεθνή εμπειρία Προοδευτικής Διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να συντηρήσει την εικόνα του στο διεθνές περιβάλλον με επαφές και συναντήσεις του στο εξωτερικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κύριος στόχος του είναι να διατηρήσει άθικτο, όσο είναι εφικτό αυτό, το προφίλ του στο εξωτερικό, όπως έκανε προ καιρού στο Παρίσι, όπου είδε μεταξύ άλλων και τους σοσιαλιστές πολιτικούς, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρώην επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, ενώ μίλησε και στα εγκαίνια της έδρας Δημοσίου Χρέους του Πανεπιστημίου Sciences Po, παρουσία του ιταλού πρύτανη του ιδρύματος και κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.